OSTAJE LI RADINKOVIĆ

Zašto Dodik i ministri SNSD-a šute o izboru direktora SIPA-e

Nešić sam ne može blokirati rad Vijeća ministara BiH, jer ključ drže ministri SNSD-a, Košarac se nije danima oglasio

ATV

M. Aš.

prije 2 dana

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić jučer je najavio mogućnost blokade Vijeća ministara BiH i zaustavljanje svih imenovanja u državnim institucijama dok se ne riješi pitanje izbora direktora SIPA-e.

Dnevni red

Ovakvu izjavu Nešić je dao nakon što članovi Kolegija, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i ministar odbrane BiH Zukan Helez nisu podržali da prijedlog odluke o izboru direktora SIPA-e bude uvršten na dnevni red, pa se o njemu na sjednici nije ni raspravljalo, iako je bilo najavljeno.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za direktora SIPA-e predložio je Slobodana Radinkovića, aktuelnog načelnika Policijske uprave Doboj, trećerangiranog s liste uspješnih kandidata.

Nešić, što nam je potvrdio, ne odustaje od svog prijedloga.

No, kako stoje stvari, Nešić za sada nema podršku Trojke ni HDZ BiH za imenovanje Radinkovića.

 To se vidjelo na sjednici Kolegija.

Osim toga, znakovito je zašto pet dana o svemu šuti Milorad Dodik, lider SNSD-a i ministri ove stranke u Vijeću ministara, Staša Košarac i Srđan Amidžić.

Iako je Nešić jučer najavio da će blokirati rad Vijeća ministara, ostali predstavnici srpskog naroda prije svega SNSD-e, nisu oglašavali o tome.

Poznato je da po pitanju rada Vijeća ministara često istupa Košarac, ali ovoga puta, ni on se nije oglasio, iako Nešić tvrdi da ima podršku svih ministara iz RS u vezi imenovanja Radinkovića.

Uspješni kandidati

Ovdje je pitanje solira li Nešić, bez obzira što je mu je prepušteno da pošalje ime s liste uspješnih kandidata, ili je po strani politička trgovina.

Istina, Dodik je dao odriješene ruke Nešiću, ali je izbor Radinkovića itekako kontaminiran porukama iz Sky aplikacije. Ni Dodik, kako saznajemo, nije oduševljen ovim imenovanjem.

Otežavajuća okolnost Nešiću je što i struja oko Nebojše Radmanovića nije za Radinkovićev izbor, nego žele da ostane Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e.

S jedne stranu su Nešić i Obren Petrović,  s druge Nebojša Radmanović i Staša Košarac. Ključ drži Dodik koji će odlučiti ko će na čelo ove policijske agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.