SARAJEVO

Delegacija EU u BiH svečano otvorila EU Twinning projekat "Jačanje kapaciteta APIK"

Korupcija je također i jedna od onih stvari koji najviše brinu građane BiH, rekao je Soreca

Twinning projekat - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
FENA

jučer

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu svečano otvorila EU Twinning projekat "Jačanje kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK)".

Cilj projekta, koji finansira EU, je unapređenje ključnih tehničkih i funkcionalnih kapaciteta APIK-a kako bi Bosna i Hercegovina adekvatno razvila strateške politike borbe protiv korupcije.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU za BiH Luigi Soreca kazao je da je "vrlo važno što prisustvuje ovom događaju i pokretanju novog Twinning projekta, koji će se implementirati zajedno sa italijanskom i litvanskom upravom za borbu protiv korupcije".

- Cilj ovog projekta je da se nadležnoj agenciji u BiH na raspolaganje stave resursi, pomoć stručnjaka, ali i da se omogući podizanje, odnosno jačanje ukupne borbe protiv korupcije. Korupcija je velika prepreka razvoju bilo koje zemlje i stoji na putu prosperiteta i ekonomskog razvoja. Stoga je vrlo važno boriti se protiv korupcije kako bi se ponovo uspostavilo povjerenje javnosti u rad institucija. Također, to je važno i za jačanja investicija u BiH. Korupcija je također i jedna od onih stvari koji najviše brinu građane BiH, stoga zaista jeste na nadležnim organima u BiH da učine više u borbi protiv korupcije. Od pravosudnih organa u zemlji očekujemo da vidimo rezultate u istragama, krivičnom gonjenju, ali i osuđujućim presudama u ovoj vrsti djela. Također očekujemo bolju provedbu antikorupcionih zakona koji postoje u ovoj zemlji, ali i sveukupni nivo koordinacije borbe protiv korupcije širom BiH – kazao je Soreca.

Direktor APIK-a Elvis Kondžić kazao je da će ovaj projekat u BiH u partnerskom odnosu zajedno provoditi Nacionalana italijanska agencija za borbu protiv korupcije i Specijalna istražana služba Litvanije.

- U naredna 24 mjeseca će nam pružati izuzetno snažnu podršku u jačanju kapaciteta APIK u BiH. Projektne faze su već počele u aprilu ove godine kada je 19 nezavisnih stručnjaka vršilo skrining stanja u Agenciji, a nakon toga predstoje nam izuzetno snažene mjere u sistemu popravljanja, jačanja isntitucionalnog aspekta i općenito jačanje kapaciteta same Agencije, kako bi mogli odgovoriti modernim izazovima u prevenciji - kazao je Kondžić.

Nakon ovog projekta Kondžić je naveo da očekuje da APIK ima snažan institucionalni okvir i jake kapacitete za upravljanje promjenama, a isto tako i da se vrati na scenu i postane glavni organ koji koordinira i upravlja prevencijom borbe protiv korupcije u cijeloj BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.