PREMINUO U NEDJELJU

Posljednji pozdrav bivšem direktoru Centrotransa Muhamedu Šaćiragiću na komemoraciji u BKC-u

Bio je jedinstven i jednostavan čovjek, u nimalo lakim i jednostavnim vremenima

Komemoracija bivšem direktoru Centrotransa. Fena

FENA

jučer

Komemoracija bivšem direktoru Centrotransa Muhamedu Šaćiragiću, koji je preminuo u nedjelju u 75. godini, održana je danas u Bosankom kulturnom centru u Sarajevu. Oproštajnu počast odali su mu članovi porodice, prijatelji, kao i predstavnici kulturnog, političkog i akademskog života, sjećajući se tog vizionara, patriote, stručnjaka i velikog čovjeka.

Direktor Centrotransa Safudin Čengić kazao je da su Šaćiragića krasile mnoge vrline, kao što su skromnost, posvećenost prema obavezama i poslu koji je obavljao te požrtvovanost i briga prema svojoj porodici, prijateljima i svima sa kojima je sarađivao ili se susretao.

- Bio je jedinstven i jednostavan čovjek, u nimalo lakim i jednostavnim vremenima. Ponikao je u skromnoj porodici koja mu je osigurala osnovne uslove za školovanje, a koje je on na kraju iskoristio na zadovoljstvo i ponos svojih roditelja, za sticanje najviših akademskih zvanja – kazao je.

Podsjetio je da je Šaćiragić cijeli radni vijek proveo u Centrotransu - djelatnost prijevoz putnika te da je počeo kao saobraćajni tehničar da bi se penzionisao kao generalni direktor te firme. Time se, dodao je, njegov angažman u Centrotransu ne završava jer je u funkciji savjetnika nastavio aktivno raditi u Centrotransu.

- U stvarnosti, on je sav svoj radni vijek, koji je više od 50 godina, živio život Centrotransa. Za danas, u 14 sati je zakazao sjednicu Nadzornog odbora ali, nažalost, umjesto toga organizirana je ova komemoracija – istakao je.

Također je kazao da je Šaćiragić rukovodio velikim projektima od interesa za državu Bosne i Hercegovine a i šire. Između ostalog, bio je rukovodilac organizacije službenog prijevoza XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

- Budimo ponosni što smo mogli družiti se sa njim i raditi. Hvala ti na svemu i neka ti je laka zemlja – zaključio je.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta kazao je da se danas oprašta od izuzetnog čovjeka čiji je doprinos razvoju ostavio neizbrisiv trag.

- On nije bio samo lider, već i vizionar koji je svojim idejama oblikovao Centrotrans u ono što je danas. Njegova ostavština je vidljiva, ne u svijetu saobraćaja, već u cijelom društvu. Pamtit ćemo ga kao izuzetnog čovjeka, po dobroti, vjeri u ljude i budućnost BiH - kazao je ministar.

Prisutnim se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je Šaćiragić ostavio neizbrisiv trag za BiH.

- On je dokaz da u najtežim vremenima mogu nastati velika djela. Neprestano je radio na unapređenju standarda i poslovnog ambijenta u BiH – kazala e.

Posljednju poruku uputila mu je i njegova supruga Suvada Šaćiragić u kojoj je navela da je njen suprug prije svega bio čovjek, vizionar, prijatelj, osoba kojoj se moglo vjerovati, visokih moralnih vrijednosti i jakog karaktera, i osoba koja se rijetko rađa.

- Vjerujem da je on tu sada sa nama i da je sretan što je imao ovakve prijatelje – istaknuto je u poruci.

Na komemoraciji je pročitan i niz telegrama saučešća, među kojima je i telegram bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.