IMAO ISKAZNICU OSA-E

Donosimo detalje: Zašto se tereti optuženi Denis Stojnić i kakve poruke ima Tužilaštvo

U Sudu BiH je danas zakazano ročište, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, da se Stojniću produže mjere zabrane, a po potvrđivanju optužnice.

Denis Stojnić. Avaz

M. Aš.

prije 4 sata 18 minuta

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Denisa Stojnića zbog korištenja počasne iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Kontakti s Osmicom

Optuženi se tereti da je koristeći počasnu iskaznicu OSA-e BiH, kao i svoje u javnosti i na društvenim mrežama eksponirane česte kontakte s nekadašnjim direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtijevao i primio novčane iznose od 20.000 KM, 25.000 eura i 24.000 KM - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U Sudu BiH je danas zakazano ročište, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, da se Stojniću produže mjere zabrane, a po potvrđivanju optužnice.

Stojniću je ranije zabranjeno da napusti zemlju i oduzete su mu putne isprave i zabranjena komunikacija s određenim osobama.

No, Avaz donosi detalje. Zašto je Stojnić uopće optužen i šta je sve radio, eksponirajući svoje kontakte s bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

U dokumentima Tužilaštva se nalazi da je Stojnić koristeći se poznanstvom s direktorom OSA-e, ali i drugim policijskim službenicima, nudio pojedinim osobama svoju pomoć da posreduje kod Mehmedagića kako bi ove osobe ostvarile neku pogodnost pred institucijama BiH i Federacije BiH.

Jedna od žrtava je i osoba arapskog porijekla, (identitet poznat "Avazu") a za svoju uslugu Stojnić je, kako je Tužilaštvo navelo uzimao i do 100.000 KM. Tačna cifra za koju se tereti i koju mora vratiti je 94.000 KM, što je navedeno u optužnici.

Poruke s Keljmendijem i Osmicom

Tužilaštvo ima izjave svjedoka, koji su davali novac, koji je Stojnić tražio, a kako bi im pogodovao u postupcima koji su vođeni u BIH, a imali su veze Osim toga, analizom Anom aplikacije, za osumnjičenog Elvisa Keljmendija, koji je Stojnićev kum pronađeni su kontakti komunikacija koje su ostvarivali. Jedna od poruka otkriva i kontakt Stojnića sa tadašnjim direktorom OSA-e i drugim policijskim službenicima.

 - Od službenih lica je dobijao informacije koje ne bi smio imati, a koje je, u kontaktima sa drugim licima protiv kojih su se vodili krivični postupci ili su se mogli dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, prenosio informacije do kojih je dolazio u kontaktima sa službenim licima - navodi se, između ostalog u dokumentima Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.