RAZGOVOR

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić za "Avaz": Izgradit ćemo nultu transverzalu

U sljedećem mandatu u fokusu će biti izgradnja i rekonstrukcija parkova, trgova, igrališta za djecu i mlade

Mandić: Obnovljeno 50 ulica. Facebook

prije 2 sata 31 minutu

Aktuelni načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (Naša stranka) ponovo je kandidat za ovu poziciju na predstojećim lokalnim izborima. Za tu poziciju ga, kao i u toku prethodnog mandata, podržava SDP BiH. On za naš medij kaže da su, uprkos brojnim preprekama, realizirali niz infrastrukturnih projekata.

- Doveli smo vodu gdje je ranije nije nikada bilo, poput naselja Kromolj i Poljine. Obnovili smo više od pedeset ulica i istovremeno promijenili kilometre vodovodnih i kanalizacionih cijevi i kablova prije nego što smo asfaltirali. Popravili smo i postavili na hiljade novih stepenica - kazao je Mandić.

Više stipendije

Poručio je da se od rješavanja problema kao što je vodovodna i separatna kanalizaciona mreža na Panjinoj Kuli bježalo godinama, a sada je to napokon riješeno.

- Završili smo školu na Šipu i Evropsku kuću kulture i nacionalnih manjina koja predstavlja arhitektonski dragulj. Klizište u ulici Hakije Kulenovića, koje je predstavljalo ogromnu prijetnju životima i imovini, također je sanirano. Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije će uskoro postati turistička znamenitost - naglasio je Mandić.

Izdvaja brojne projekte kao što su inkluzivni park Jelena Vitas, gradski park Jezero - Betanija, rekonstrukcija Merhemića trga, trga pored „Sarajevo-šuma“, Trga Karla Paržika, te obnova FIS-a, ali i spomenik Mirzi Delibašiću.

Poručuje da je Centar izrastao u lidera u digitalnoj transformaciji te da se, u saradnji s MUP-om, omogućilo da se na jednom mjestu mogu izvaditi svi lični dokumenti. Također, ukinuti su zahtjevi za CIPS potvrde, ali i omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi.

- Danas đaci i studenti s našeg područja imaju najviše stipendije i uz pomoć Općine odlaze na ekskurzije i studijska putovanja - rekao je Mandić.

Izgradnja parkova

U sljedećem mandatu u fokusu će biti izgradnja i rekonstrukcija parkova, trgova, igrališta za djecu i mlade, ističe Mandić.

- Od parkova posebno izdvajam Hastahanu, Park Kemala Montena i gradski park Crni vrh. Izgradit ćemo sportsko-rekreacioni centar na Šipu, koji će, osim sportskih ploha, sadržavati i dječija igrališta. U planu je nastavak šetnice Sarajevski ćilim na dionici ulica Koševo – Alipašina ulica - kazao je Mandić.

Najavljuje izgradnju fiskulturnih sala u prostoru popularnog „Metalca“ i u okviru Osnovne škole „Vladislav Skarić“. Smatra da nužno treba uraditi kružni tok kod Kliničkog centra UNSA-e i nultu transverzalu kod zgrade Parlamentarne skupštine BiH, ali i podzemnu garažu na Merhemića trgu.

Parking kod muzeja

Smatra da je parking ispred Zemaljskog muzeja ruglo te najavljuje da će i to riješiti.

- Od kapitalnih projekata posebno se izdvaja rekonstrukcija Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“, koja će se provoditi fazno i u saradnji s višim nivoima vlasti - rekao je Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.