MRAČNI DOSJE

Sramna ratna uloga kompromitiranog sudije: Perić oslobodio Karadžićeve dželate

Svjedoci u Sudu BiH su kazali da su „Miće“ zarobljenike udarale drvenim motkama i bejzbol palicama

Perić i Karadžić. Screenshot - AP

prije 7 sati 16 minuta

Penzionirani kompromitirani sudija Branko Perić, osim po pokušaju oslobađanja Alise Mutap i Fadila Novalića, ostat će upamćen i zbog sramne ratne uloge i oslobađanja pripadnika zloglasne formacije „Miće“ u Tesliću.

Faksimil odluke Perića da se pripadnici "Mića" puste na slobodu. Screenshot

On je kao ratni okružni tužilac u Tesliću oslobađao one koji su ubijali i klali Bošnjake i Hrvate na području Teslića, a to pokazuje i dokument koji je u posjedu „Avaza“.

Ratni zločini

Da stvar bude apsurdnija, za tužioca u Tesliću ga je imenovao Radovan Karadžić, balkanski krvnik i presuđeni ratni zločinac.

A šta su „Miće“ radile, najbolje govore presude Suda u Hagu i domaćih sudova, ali i potresna svjedočenja tokom brojnih suđenja. „Dnevni avaz“ donosi mračni dosje zlodjela koje je činila ova formacija.

- Od 3. juna 1992. pripadnici vojske bosanskih Srba i rezervisti doveli su u Teslić od 100 do 120 bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz okolnih sela. Prvo su ih zatvorili u zgradu SUP-a, a kasnije su ih premjestili u skladište zgrade TO-a. Stražari u skladištu TO-a bili su pripadnici policije bosanskih Srba i pripadnici paravojne grupe "Miće". Mnogi zatočenici prozvani su i kasnije ubijeni. Pretresno vijeće smatra da su pripadnici paravojne grupe "Miće" pobili 40 civila, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata – piše u haškoj presudi Radoslavu Brđaninu.

Iz presude Brđaninu. Screenshot

Za zlodjela Dragana Marjanovića, Saše Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuka i Dragomira Kezunovića Sud BiH je pravosnažno izrekao 73 godine zatvorske kazne.

U njihovoj presudi se navodi da su u junu 1992. o okviru sistematičnih napada usmjerenih protiv civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Tesliću, kao pripadnici Vojne policije VRS-a i policijske formacije „Miće“ lišenjem života izvršili progon civilnog stanovništva i lišili života 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Oni su civile, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru „Pribinić“, odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

Na suđenju Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću u Sudu BiH zaštićeni svjedok je ispričao da su zbog ubistva srpskog vojnika pripadnici „Mića“ iz Policijske stanice izveli zatvorenike i tukli ih drvenim motkama.

- Nakon slučaja „Gornji Rankovići“, kad smo došli pred stanicu, te noći sam čuo da su „Miće“ izvele zatvorenike iz zatvora, da je svuda bila krv... a kad su ih sklonili, da je krv oprana. Pričali su policajci da su imali neke drvene motke - naveo je svjedok, potvrdivši da je nakon tog slučaja bilo preživjelih, te da se u prolazu mogao čuti žamor – kazao je.

Zaštićeni svjedok je ispričao da je vidio vojni kamion u kojem su bili zatvorenici i najmanje dvije osobe s oružjem.

- Uglavnom, privodili su prvenstveno ti predstavnici „Mića“. Privodili su nesrpski živalj, civile, uglavnom ugledne ljude – kazao je.

Vrisci i jauci

O zlodjelima „Mića“ se mnogo saznalo i tokom suđenja Draganu Babiću.

- Najčešće je ulazio Dragan Babić – sam ili u društvu „Mića“ ili nepoznatih osoba, s bejzbol palicama… Čuli bi se vrisci i jauci – pročitao je tužilac Ivan Matešić izjavu Nikole Momčilovića iz istrage.

Radili šta su htjeli

Na pitanja odbrana, Momčilović je potvrdio da su pripadnici jedinice “Miće“ u Tesliću radili “šta su htjeli”. Govorio je i o jednom njihovom pripadniku koji ga je zvao u zatvor, on je odbio da ide.

- On me dva puta udario… To je bilo u kafani - kazao je Momčilović, dodajući da se “Mićama” niko nije smio usprotiviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.