KANTONALNA MINISTRICA

Nakon zahtjeva za smjenu, Mesihović odgovorila predstavnicima SPUS-a: Vaš predsjednik tokom ljeta zaradio hiljade KM

Kantonalna ministrica je dodala ta ovi problemi traju decenijama, te da stanje koje je zatekla pokazuje da se ranije nije ozbiljno pristupilo pitanju

Adna Mesihović. Vlada KS

N. H.

prije 15 sati 16 minuta

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović je odgovorila Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS) koji je Skupštini KS uputio zahtjev za smjenu. 

Kako su naveli, razlog za zahtjev leži u samostalnoj i nezakonitoj odluci ministrice da van snage stavi odredbu Zakona o visokom obrazovanja i Statuta Univerziteta u Sarajevu, kojom se studentima garantuje prelazak sa samofinansirajućeg na budžetsko finansirano mjesto.

- Zanimljivo je kako baš ovih dana, kada se Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS spominje kao instanca donošenja jedne bitne odluke, SPUS, tačnije funkcioneri SPUS-a se pojavljuju s različitim informacijama, koje se pokažu kao dezinformacije. Krenut ćemo redom s demantijima (dez)informacija koje su izrečene od strane Imrana Pašalića, na press konferenciji odlazećeg rektora UNSA i 48 sati nakon iste. U JU Studentski centar Sarajevo ove godine uloženo je milion i dvjesto hiljada KM u skladu s osnivačkim aktom ove JU, a ministarstvo je više puta finansiralo razne aktivnosti. Trenutno su u toku dva projekta: instalacija softvera za digitalizaciju kuhinje vrijedan 79 hiljada KM i poboljšanje infrastrukture kupatila u Studentskom centru "Bjelave", paviljon 1, u vrijednosti od 55 hiljada KM. Pokrenula sam pregovore s potencijalnim investitorima o dodatnim rekonstrukcijama u studentskim domovima u Sarajevu i mogućnosti obezbjeđivanja sredstava za sanaciju kotlovnice Bjelave - kazala je ministrica Mesihović.

Kantonalna ministrica je dodala ta ovi problemi traju decenijama, te da stanje koje je zatekla prilikom preuzimanja mandata pokazuje da se ranije nije ozbiljno pristupilo pitanju.

- Tokom mog mandata, predstavnici SPUS-a su u proteklih nekoliko mjeseci bili angažovani (a i uredno i plaćeni za rad) na izradi Zakona o studentskom standardu, kao i u radnoj grupi za implementaciju projekta studentskih kartica - dodaje.

Kazala je da je njeno ministarstvo SPUS projekte podržalo s 60 hiljada KM, te da za neke od njih i dalje čekaju izvještaj o realizaciji.

- Ova podrška SPUS-u jasno pokazuje namjeru ministarstva i mene da doprinesemo unapređenju studentskog standarda kroz podršku projektima koji su isključivo namijenjeni studentima, a angažman predsjednika SPUS-a jasno opredjeljenje za uključivanje predstavnika studenata u procese donošenja bitnih odluka. Imran Pašalić je, također, član više komisija i radnih tijela Ministarstva, uključujući Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o studentskom standardu ali i komisiju za dodjelu sredstava projektima mladih. U tom kontekstu, Pašalić je naplatio svoj rad u iznosu od nekoliko hiljada KM, što ukazuje na njegovu intenzivnu saradnju s Ministarstvom. Vjerujem i nadam se da je njegov cilj u tim radnim grupama bio isključivo unapređenje položaja studenata UNSA, a ne lični profit. Tim angažmanom Pašalić je imao mnogo prilika iznijeti prijedloge svih studenata koje tvrdi da predstavlja i koje sada poziva na proteste - kazala je.

Navodi da je Pašalić u prethodnom periodu bio angažovan od Rektorata UNSA i da je prema njihovoj evidenciji zaradio skoro 7.000 KM, od čega mu je skoro treći već isplaćena.

- Sve u svemu mladi poduzetni voditelj SPUS-a je u par ljetnih mjeseci ostvario odličnu zaradu a prosječni mjesečni iznos za period od juna do septembra je, po jednostavnoj računici približan plati višeg asistenta na fakultetu. Očigledno pojedincima ovaj student vrijedi isto kao i asistent i budući profesor UNSA. I onda, samo 48 sati nakon press konferencije, opet još jedna frizirana informacija, kojom odgovornost drugih ljudi, ali i rukovodstva SPUS-a želite prebaciti na mene - kaže Mesihović.

Objašnjava da ono što im je neko obećao dati a da nije u skladu sa zakonom, nije moguće ni sprovesti:

- Stoga glavnu odgovornost za takvo nešto snosi onaj ko je napisao član statuta koji spominjete, a koji je u koliziji s lošim zakonom, na kojem su insistirali baš oni s kojima sada nastupate zajedno. Hajde da sada otkrijemo karte do kraja. Već dugo sam upoznata s ovim lošim članom i s lošom praksom glede provođenja dijela koji priča o prelasku samofinansirajućih u redovne studente finansirane iz Budžeta Kantona Sarajevo. Ima dosta svjedoka koji će potvrditi da je rješavanje ovoga problema u prošlosti u smislu borbe za studente bilo upravo inicirano od strane moga kolege iz naše političke opcije. Ima svjedoka koji će potvrditi kako je prethodni predsjednik SPUS-a bio zahvalan na tome i kako je obećao maksimalnu podršku politici koja će insistirati na tome da najkvalitetniji profesori budu dobro plaćeni a da najbolji studenti besplatno studiraju. Čini se da su pojedinci u rukovodstvu SPUS-a zaboravili važne činjenice. Stoga da vas podsjetim na sljedeće – upravo vi predstavnici SPUS-a koji sjedite u senatu UNSA svojim glasovima ste podržali inicijativu Senata UNSA da se ne mijenja trenutni Zakon o visokom obrazovanju. Nije vas zanimalo što tim promjenama, između ostaloga, upravo rješavamo ovaj problem i to u pravcu da se ukine kategorija samofinansirajućih studenata a da se umjesto nje broj onih koji su podržani od strane budžeta značajno poveća. Da vam pojasnim, da ne bi opet neki, ne daj Bože zlobni, izvrtali – htjeli smo stvoriti uslove u kojima samofinansirajući studenti, posebno oni koji ispunjavaju sve svoje obaveze, postepeno postaju studenti koji će studirati na račun budžeta.

Kaže da je velika razlika između nje kao ministrice u tome što za ovo nije tražila nikakvu uslugu niti glas, "a sve mi se čini da onaj koji je pisao član ovoga statuta je imao neke druge namjere i prohtjeve."

- Dakle, da ponovimo gradivo – nije studente prevarilo ministarstvo nego onaj ko vas je ubijedio da je ok pisati statute izvan zakona. A da se vratimo na početak vašeg pritiska, ali i pritiska koji danas dolazi na ministarstvo. Da pojasnimo, trenutno stanje na univerzitetu nije izazvalo ministarstvo, nego sama „akademska zajednica“. Sve prijave dolaze iz redova akademske zajednice, i ministarstvo ni na koji način ne sudjeluje u tome, osim što se u drugostepenom odlučivanju drži zakona i samo zakona! Stoga poruka i vama i onima koji se ovih dana jako trude da naprave politički, lični, pa čak i nezakonit pritisak na mene – ne brinite, kao i svaki put do sada, ali i u budućnosti, svaka odluka koju budem donijela bit će zasnovana na mišljenju stručne komisije i zakona. Kada dođe neki drugi ministar ili ministrica možda bude i drugačije, no to već neće biti moj problem

Naime, Ministarstvo nije "samostalno i nezakonito" stavilo van snage ODREDBU Zakona o visokom obrazovanju, kako tvrdi SPUS. Umjesto toga, Ministarstvo je naložilo obustavu primjene člana 182 stava (4) iz Statuta UNSA i člana 43 stav (1) i (2) Pravila studiranja, a koje NISU bile usklađene s članom 31. stav (5) Zakona o visokom obrazovanju. Ova odredba Statuta i Pravila studiranja bile su u suprotnosti sa zakonskom normom, te je Ministarstvo bilo dužno postupiti u skladu sa zakonom kako bi osiguralo pravnu usklađenost. Napomenut ćemo da Statut donosi UNSA te je isti u suprotnosti s Zakonom koji je donijelo najviše zakonodavno tijelo, Skupština Kantona Sarajevo. Autonomija nikada ne smije značiti rad suprotan propisanim zakonskim odredbama i normama. Važno je napomenuti da studenti i dalje imaju pravo na oslobađanje od plaćanja školarine, i to u skladu sa članom 31 stav (5) Zakona o visokom obrazovanju, koji jasno propisuje: "Student koji plaća školarinu i prvi put je upisan u tekuću godinu i koji je položio sve ispite iz tekuće školske godine i prema postignutom prosjeku iz prethodne studijske godine spada u 20% studenata s najvišim prosjekom, oslobođen je plaćanja školarine za nastavak studija na tom ciklusu." Iz citiranih odredbi jasno proizlazi da su prava studenata u potpunosti zaštićena Zakonom. Rangiranje studenata, kako je propisano, vrši se da su studenti prvo položili sve ispite iz tekuće školske godine. Tek nakon što ovaj uslov bude ispunjen, studenti se rangiraju prema prosjeku ocjena iz prethodne studijske godine. Samo oni studenti koji se na osnovu tog prosjeka svrstaju među 20% s najvišim prosjekom imaju pravo na oslobađanje od plaćanja školarine za nastavak studija. Dakle, položeni svi ispiti u tekućoj godini su osnovni uslov, a rangiranje se vrši prema prosjeku iz prethodne studijske godine.

Kaže da je tvrdnja da se "pokušavaju oduzeti zakonska prava studentima" potpuno neutemeljena.

- Ova odluka je donijeta u cilju usklađivanja zakonskih propisa i zaštite pravne sigurnosti kako za studente, tako i za Univerzitet. Ministarstvo oštro odbacuje insinuacije da je ovim činom "pogodovalo trećim licima" i poziva sve relevantne institucije i javnost da sagledaju odluku kroz prizmu zakonskih normi i interesa studenata, koji ostaju primarna briga ovog Ministarstva. Dragi studenti, na kraju vas molim da iskoristite ulogu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i zahtijevate da dostave vaše prijedloge izmjena Zakona o visokom obrazovanju. Jer bitno nam je mišljenje studenata koji se iskreno zalažu za studente a ne samo za pojedine interesne skupine - zaključila je ministrica Adna Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.