AKADEMSKA 2024/25 GODINA

Banja Luka: Upisano više od 2.000 studenata na Univerzitetu

Tradicionalno, najveće interesovanje vladalo je za Fakultet sigurnosnih nauka, kao i za sve studijske programe na Medicinskom fakultetu

Nova akademska godina. Univerzitet Banja Luka

Dž. V.

prije 2 dana

Na Univerzitetu u Banjoj Luci danas je započela akademska godina 2024/25, a više od 2.000 studenata upisalo je prvu godinu prvog ciklusa na svim fakultetima ovog javnog univerziteta.

Rektor banjalučkog Univerziteta, Radoslav Gajanin, izrazio je zadovoljstvo tim uspjehom, ističući da je cilj bio upisati više od 2.000 brucoša. Toliko je novih studenata upisano i prethodne akademske godine.

Tradicionalno, najveće interesovanje vladalo je za Fakultet sigurnosnih nauka, kao i za sve studijske programe na Medicinskom fakultetu. Značajna zainteresovanost primijećena je i za Arhitektonsko-građevinski fakultet, posebno za studijski program Arhitektura. Nešto veća potražnja bila je i za programe Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i za studijski program Psihologija na Filozofskom fakultetu.

- Ove godine zabilježen je porast broja studenata na Poljoprivrednom fakultetu, što me posebno raduje, kao i na Rudarskom fakultetu rekao je Gajanin.

Također je napomenuo da je Upravni odbor Univerziteta prihvatio inicijativu prema kojoj će studenti iz višečlanih porodica, odnosno oni iz porodica sa četvoro i više djece, biti oslobođeni plaćanja školarine ako su u kategoriji samofinansirajućih studenata.

- Od ove akademske godine, studenti iz višečlanih porodica oslobođeni su plaćanja školarine na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta - kazao je Gajanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.