INTERVJU

Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS: Rješavamo imovinsko-pravne odnose na svim primarnim gradskim saobraćajnicama

Rok za završetak škole na Stupu je 24 mjeseca

Facebook

prije 2 dana

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, govorila je o fokusu rada Zavoda, projektu škole na Stupu, novoj zgradi MUP-a te drugim ključnim izazovima pred Zavodom.

Stručne i naučne metode

Na čemu je trenutno fokus rada Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo? Da li su to imovinsko-pravni odnosi?

- Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo vrši poslove koji zahtijevaju primjenu stručnih i naučnih metoda rada i s njima povezane upravne poslove, od kojih se najznačajniji odnose na realizaciju projekata građenja od interesa za Kanton, počevši od podnošenja prijedloga za eksproprijaciju nekretnina i zahtjeva za preuzimanje i dodjelu potrebnog zemljišta, do dobijanja upotrebne dozvole. Zavod uime i za račun Kantona Sarajevo trenutno aktivno učestvuje u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na svim primarnim gradskim saobraćajnicama, od kojih su najznačajnije I transverzala, Južna longitudinala, IX transverzala, LOT 2C i dr., kao i saobraćajnice nižeg ranga (Ahatovićka). Pored saobraćajne infrastrukture, Zavod, također, prema zaduženjima i sporazumima trenutno provodi aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na projektu Muzeja ArsAevi, Centralnog objekta MUP-a u Ulici Kolodvorska, Opservatorija Trebević, groblja Vlakovo i drugim objektima od interesa i značaja za Kanton Sarajevo.

Možete li nam reći nešto više o projektu škole na Stupu?

- Osnovna škola na Stupu, na Ilidži, o kojoj se priča skoro dvije decenije i koja je još 2021. godine predstavljena kao jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata opštine Ilidža, konačno je došla na realizaciju. Početkom septembra 2024. godine počeli su radovi na izgradnji ovoga objekta. Procijenjena vrijednost radova je cca 21 milion KM.

Škola će imati 12 savremenih općih kabineta, kabinete za prirodne nauke, informatičke kabinete, savremenu biblioteku i čitaonicu, školski restoran, produženi boravak, sportsku dvoranu i druge prateće sadržaje predviđene pedagoškim standardima i normativima, kao i novu ambulantu i mjesnu zajednicu. Zavod za izgradnju vrši nadzor nad izvođenjem radova.

Rok za završetak je 24 mjeseca.

Optimalni uvjeti

U kojoj fazi je zgrada MUP-a KS?

- Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao strateški partner MUP-a Kantona Sarajevo u kapitalnom projektu izgradnje centralne zgrade MUP-a Kantona Sarajevo, raspisao je javni konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja za centralnu zgradu MUP-a Kantona Sarajevo koja će se graditi u ulici Kolodvorska.

Prema projektnom zadatku, idejno rješenje treba ponuditi optimalne prostorne uslove za centralizaciju više službi MUP-a Kantona Sarajevo koje se trenutno nalaze na nekoliko različitih lokacija. To znači da se u novoj zgradi trebaju smjestiti sjedište MUP-a Kantona Sarajevo, Policijska uprava Novo Sarajevo, Jedinica za saobraćaj, kao i Uprava za građanska stanja i pravne poslove. Zgrada će imati i podzemnu garažu na tri etaže sa cca 200 parking mjesta, te prostorom za arhivu i magacine. Na krovu zgrade treba biti planirana izgradnja heliodroma za višenamjenski helikopter.

200 projekata

Koliko nadzora vrši Zavod nad projektima u Kantonu Sarajevo?

- Svake godine Zavod ima cca 200 projekata, gdje Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, osim stručnog nadzora, vrši pregled projektne dokumentacije za projekte općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo, javnih ustanova i preduzeća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.