NA DANAŠNJI DAN

Donna Ares: 7. godišnjica smrti bh. pjevačice i kantautorice

Danas je srijeda, 2. oktobar/listopad 2024. godine, do kraja godine preostao je još 91 dan

Donna Ares. Azra.ba

I. P.

jučer

Na današnji dan 2017. godine, preminula je Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, bosanskohercegovačka pjevačica i kantautorica, izgubivši, u 41. godini, borbu s opakom bolešću koju je uspjela pobijediti dva puta.

Donna je bila kantautorica - sama je sebi napisala mnoge pjesme, a imala je specifičan glas. Prvi put se na estradnom nebu pojavila sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, na hrvatskom festivalu “Dora”. Potom je snimila hit “Ti me više ne voliš”, koji se sluša i danas.

Veliku pažnju javnosti naročito je skrenula duetom s Halidom Bešlićem “Sviraj nešto narodno” koji je za kratko vrijeme postao najslušanija pjesma u cijelom regionu, a pjesmom “A to mi nije trebalo” potvrdila je svoju vrijednost vrhunske kantautorice i interpretatorice.

Uspješnu karijeru i život uopće poremetilo joj je saznanje, 2014. godine, da boluje od kancera. Pjevačica nije gubila vedar duh i kao lavica se borila s opakom bolešću. Bila je poznata po tome da je širila pozitivne misli i bodrila druge koji su također oboljeli od raka. 

Vilijam Remzi. Newscientist.com

Rođen škotski hemičar Vilijam Remzi

1852. - Rođen škotski hemičar Vilijam Remzi (William Ramsay), dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1904. Otkrio je gasove helijum, argon, kripton, radon, neon i ksenon. Dokazao je da se helijum stvara prilikom radioaktivnog raspadanja radijuma.

1869. - Indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi (na fotografiji), nazvan Mahatma (velika duša), predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije, rođen je na današnji dan. Završio je prava u Engleskoj 1891., od 1893. do 1914. u Južnoj Africi je predvodio tamošnje Induse, a od 1919. pokret za nezavisnost Indije. Doktrina gandizma, koju je usvojio Indijski nacionalni kongres, partija na čelu borbe za nezavisnost, manifestovala se u pasivnom otporu. Sam je asketski živio i često je štrajkovao glađu, što se pokazalo kao oružje pred kojim je britanska uprava bila nemoćna. Stekao je ogroman ugled ne samo u Indiji, a pola godine poslije sticanja nezavisnosti Indije u Nju Delhiju ga je 30. januara 1948. ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte "Hindu Mahasabha," koja se protivila politici stišavanja antagonizama između Hindusa i muslimana.

1872. - Rođen Robert Frangeš-Mihanović, hrvatski kipar koji je u svom razvoju prešao faze od akademizma, simbolizma do modernizma, tj. najranijih primjera impresionizma, pa sve do slobodne realističke modelacije lika, a poznato je njegovo djelo spomenik Kralj Tomislav u Zagrebu.

1904. - Engleski pisac Grejem Grin (Graham Greene), suptilan analitičar psihe, čije su teme bile bezuspješno traganje za spasenjem i ljubavlju, strah, sažaljenje i nasilje, rođen je na današnji dan. Djela: romani "Brajtonska stijena", "Moć i slava", "Suština stvari", "Kraj ljubavi", "Gubave duše", "Komedijaši", "Monsinjor Kihot", "Doktor Fišer iz Ženeve", "Ministarstvo straha", "Treći čovjek", memoari "Neka vrsta života", "Načini bjekstva", drame, eseji, putopisi.

Facebook

Rođen bh. akademik Abdulah Sidran

1944. - Akademik Abdulah Sidran, bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist, rođen je na današnji dan. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom". Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeva nagrada i druge) U ratu objavljena knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut" nagrađena je izuzetnim priznanjem - "Nagradom slobode" PEN-centra Francuske.

Bio je jedan od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji ("Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", "Kuduz" itd.).

1949. - Umro srbijanski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu. Muzičke studije je završio u Oksfordu. Napisao je "Spomenicu Stevanu Mokranjcu" i etnomuzikološke studije "Muzičke karakteristike našeg juga", "Muzičko delo našeg sela", "Narodne melodije u istočnoj Srbiji". Djela: ciklusi horova "Žalne pesme", "Pesme zemlje Raške", "Pesme zemlje Skenderbegove", solo pjesme, obrade narodnih pjesama.

1973. - Preminuo finski trkač Pavo Nurmi (Paavo), koji je na dugim stazama osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Svjetske rekorde obarao je 29 puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.