POZNAT DATUM

Zakazan nastavak u martu prekinute sjednice Doma naroda

Nastavak ove sjednice bio je zakazan za 27. jun, ali bošnjački delegati nisu došli

Fena

N. H.

prije 15 sati 49 minuta

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je u martu prekinuta zbog protivljenja delegata iz Kluba Bošnjaka da se raspravlja o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se predviđa odlazak stranih sudija iz ovog suda, zakazan je za utorak, 8. oktobar.

Sjednica Doma naroda je prekinuta 18. marta kad su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića kojim se uređuju sastav, izbor, organizacija, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja u vezi sa radom Ustavnog suda BiH.

Nastavak ove sjednice bio je zakazan za 27. jun, ali bošnjački delegati nisu došli, odbijajući da se raspravlja o tom zakonu, zbog čega je Dom naroda u blokadi od marta. 

Dnevni red sjednice nije mijenjan u odnosu na onaj iz marta, tako da bi delegati, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, trebalo da razmotre i zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u, također Neškovićev prijedlog, kojim se predviđa uvođenje nulte stope PDV-a za određene vrste proizvoda.

Delegati bi trebalo, između ostalog, da razmotre u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu, a koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, te davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.