BERLINSKI PROCES

Jasna poruka sa sastanka ministara vanjskih poslova u Berlinu: Zapadni Balkan pripada Evropi

U Evropi nema sivih zona u kojima drugi mogu intervenisati izvana, istaknuto je

Sa sastanka ministara. Fena

FENA

prije 5 sati 3 minute

Na jučerašnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu, na vrhu dnevnog reda bio je regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA (Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini). Implementacija sporazuma dosad je bila blokirana radi spora o statusu između Kosova i Srbije.

Sastanak ministara vanjskih poslova važan je dio Berlinskog procesa, platforme koju je inicirala Njemačka radi unapređenja saradnje i približavanja država zapadnog Balkana Evropskoj uniji na najvišem nivou, koji ove godine slavi 10. godišnjicu.

Ubrzano se radi na tome kako bi se na ovom samitu šefova država i vlada regiona 14. oktobra postavila prekretnica za regiju kroz implementaciju CEFTE, izjavila je savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na konsultativnom sastanku.

Jača ekonomska saradnja donosi više sigurnosti. Osim toga poželjno je dostići i sljedeći stepen mobilnosti, posebno za mlade ljude. Ovdje je riječ o mogućnostima putovanja i lakšem međusobnom priznavanju stručnih i fakultetskih kvalifikacija.

Radi se i o tome da se jasno stavi do znanja: " U Evropi nema sivih zona u kojima drugi mogu intervenisati izvana", rekla je političarka Zelenih imajući u vidu pokušaje ruskog predsjednika Vladimira Putina da utiče na region. “Zapadni Balkan pripada Evropi”.

Uime Bosne i Hercegovine sastanku je prisustvovao ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković - saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.