IZVJEŠTAVANJE MEDIJA

Reuters o poplavama u BiH: Ima žrtava, kiša i klizišta uništili kuće, puteve i mostove

Opština Jablanica, oko 70 kilometara jugozapadno od glavnog grada Sarajeva, gdje su prijavljeni smrtni slučajevi, potpuno je odsječena

Jedno od poplavljenih mjesta. Anadolija

FENA

prije 2 sata 16 minuta

Agencija Reuters izvijestila je o poplavama u BiH, navodeći da je najmanje 14 osoba poginulo, a druge se vode kao nestali dok su obilna kiša i klizišta uništili kuće, puteve i mostove širom centralnog dijela zemlje.

Uništene veze

Opština Jablanica, oko 70 kilometara jugozapadno od glavnog grada Sarajeva, gdje su prijavljeni smrtni slučajevi, potpuno je odsječena nakon što su uništene putne i željezničke veze.

Predsjedništvo BiH saopćilo je da je zatražilo vojnu pomoć za šire područje Jablanice, a angažovani su inžinjeri, spasilačke jedinice i helikopter, uključujući i spašavanje 17 osoba iz duševne bolnice.

Neke kuće su pretvorene u ruševine zbog klizišta, u onome što se činilo najgorim poplavama u Bosni od najmanje 2014. godine, kada je više od 20 poginulo u poplavama.

- Na području Jablanice pronađeno je najmanje 14 mrtvih. Mnogo je ljudi koji se vode kao nestali. U nekim slučajevima mogu se vidjeti samo dijelovi krovova. Ne mogu da se setim krize tolikih razmjera od rata (1992.-1995.) - rekao je Darko Jukan, glasnogovornik kantonalne vlade.

Grad Kiseljak u srednjoj Bosni bio je poplavljen nakon što je rijeka izbila iz korita. Smeđa voda zapljuskivala je vrata preduzeća i kuća, pokazuju snimci dronom koji je napravio Reuters, iako je voda počela da se povlači u petak popodne.

Porast broja žrtava

Civilna zaštita Federacije sugerirala je da bi broj žrtava mogao porasti.

- Postoje informacije o žrtvama i velikom broju povrijeđenih i nestalih - navodi se u saopćenju.

Poplave su u petak pogodile i susjednu Hrvatsku, iako nema izvještaja o žrtvama. Vlasti su izdale upozorenje o teškim vremenskim prilikama za jadransku obalu i centralne dijelove zemlje.

Crna Gora i Srbija izdale su slična upozorenja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.