"AVAZ" SAZNAJE

EU aktivirala Službu za upravljanje hitnim situacijama Copernicus

Copernicus implementira Evropska komisija uz podršku Evropske svemirske agencije

Poplavljena Donja Jablanica. Društvene mreže

Nerma Ajnadžić

prije 23 sata 55 minuta

Na osnovu zahtjeva iz Bosne i Hercegovine, Evropska unija je aktivirala Službu za upravljanje hitnim situacijama - Copernicus, saznaje "Avaz".

Copernicus je program EU koji ima za cilj razvoj evropskih informacionih usluga zasnovanih na satelitskom posmatranju Zemlje i in situ (ne svemirskim) podacima.

Copernicus implementira Evropska komisija uz podršku Evropske svemirske agencije (ESA) za svemirsku komponentu i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) za in situ komponentu.

Cilj Copernicusa je praćenje i predviđanje stanja životne sredine na kopnu, moru i u atmosferi, kako bi se podržale strategije ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanja, efikasno upravljanje vanrednim situacijama i unapređenje sigurnosti svakog građanina. Informacije koje pruža Copernicus poboljšavaju sigurnost ljudi, naprimjer pružanjem informacija o prirodnim katastrofama kao što su šumski požari ili poplave i na taj način pomažu u sprječavanju gubitka života i imovine, te štete po okoliš.

Copernicus je program vođen od korisnika i pružene informacione usluge dostupne su njegovim korisnicima, uglavnom javnim organima, na potpunoj, otvorenoj i besplatnoj osnovi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.