RAZGOVOR

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto za "Avaz": Ne smijemo ispasti iz voza EU

Uvođenje viza Turskoj, Rusiji, Kini i još nekoliko zemalja jeste neka vrsta dodatne obaveze

Krišto: Zahtjevi dodatno prošireni. Armin Durgut / PIXSELL

Alen Bajramovic

prije 2 sata 56 minuta

Zemlje zapadnog Balkana dobile su još jedan uvjet za isplatu šest milijardi eura iz Plana rasta, a to je da svoju viznu politiku moraju uskladiti s viznom politikom EU.

U slučaju BiH, čija Reformska agenda neće biti usvojena bez saglasnosti o imenovanju sudija Ustavnog suda BiH i ukidanju entitetskog veta na odluke Vijeća za državnu pomoć BiH, to podrazumijeva uvođenje viza Turskoj, Rusiji, Kini i još nekoliko zemalja.

Nova obaveza

- To se nije spominjalo i jeste neka vrsta dodatne obveze, ali mi ćemo vjerojatno još „u hodu“ imati takvih aktivnosti. Sljedećeg tjedna, nakon izbora, dobit ćemo nove komentare Europske komisije, ali ne vidim razlog da to bude nešto što će komplicirati situaciju. Ovo što se odnosi na vizni režim dobili smo prošlog tjedna i ostaje nam da svakodnevno radimo na usuglašavanju svih obveza, prvo unutar nas, a onda i s Europskom komisijom - kaže Krišto za “Avaz”.

Dodaje da je od Evropske komisije stigla obavijest da će zahtjevi na putu evropskih integracija biti dodatno prošireni, a sve što se odnosi na BiH u obavezi je i drugih zemalja regiona. Krišto ističe da BiH mora nastaviti proces integriranja.

- Mjere iz Reformske agende trebaju, prije svega, svima nama u BiH, kako bismo povećali standard i kvalitetu života u BiH. Unutar radnog tima tražimo rješenja i ona trebaju biti u skladu s Ustavom BiH, ustavnom strukturom države i nadležnostima koje postoje, jer kako god je obveza da usuglasimo mjere, tako će biti i obveza da ih provedemo - dodaje Krišto.

Sve jasno

Ne vjeruje da će se odluke o raspodjeli sredstava iz Plana rasta donositi prije nego što se uspostave sve evropske institucije. Kontakti s BiH su svakodnevni, a u stalnoj komunikaciji s predsjednicom EK Ursulom fon der Lajen (Von der Leyen) naša zemlja ima potrebno razumijevanje i podršku.

- I na posljednjem sastanku u Briselu dobili smo potvrdu da mi i dalje radimo, a da će oni pokušati učiniti sve da budemo dio procesa, zajedno sa svim zemljama iz regiona. Mi ćemo i dalje činiti sve da usuglasimo sve što je moguće, to ćemo prezentirati EK i uvjerena sam da će imati razumijevanje. Bojim se da bi svaka druga odluka, u smislu nekakvog inzistiranja na stopostotnom usklađivanju, u ovom momentu dovodila u pitanje i sami proces implementiranja mjera iz Plana rasta za sve zemlje. Ne smijemo ispasti iz voza EU - ističe Krišto.  

 EK možda „može zažmiriti“

Krišto ne želi komentirati ranije stavove političara u vezi s potrebom uvođenja viza pojedinim državama te naglašava odgovornost zvaničnika na svim nivoima vlasti da se opredijele na način koji je u interesu BiH i da reformama izborimo mjesto u porodici evropskih država.

- Što se tiče vizne politike, ja osobno mislim da tu nemamo posebnih dilema. To se mora provesti, jer to treba da vrijedi za sve zemlje. I zna se zbog čega je ta obveza sad uvedena. Što se tiče mjera koje do sada nismo usuglasili, EK možda „može zažmiriti“, ali neke stvari su decidne i moraju se ispoštovati - kaže Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.