ISPOVIJEST IZ JABLANICE

Elmir Beganović za "Avaz": Mjesta kao da nikada nije ni bilo, najviše me potresla smrt komšije koji se borio tri sata

Ni sam ne zna kako su preživjeli, a onda su ih na sigurno izvukli članovi gorske službe spašavanja

Elmir Beganović. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

prije 7 sati 34 minute

Brojni mještani Donje Jablanice ostali su bez krova nad glavom. U jednom trenu su nestali domovi u kojima su godinama živjeli sa svojim porodicama, ali sretni su što su izvukli živu glavu, kako nam to reče Elmir Beganović. Njegova porodica se uspjela spasiti i trenutno su kod sestre u Jablanici.

- Teško da tu više bude života. Vidjet ćemo... Samo neka je živa glava, ostalo šta bude.. Brat je povrijeđen, dobro je ugruhan, ali je dobro - priča nam.

Velika tragedija

Nesreća koja ih je zadesila dogodila se kaže u minuti. Ni sam ne zna kako su preživjeli, a onda su ih na sigurno izvukli članovi gorske službe spašavanja.

- Samo je počelo da tutnji... I, gledam evo, moje Donje Jablanice kao da nikad nije bilo... Ovakvo nešto se nikad nije dogodilo... Treba vremena da se sve ovo dovede u red, ali tragedija je ovo velika - govori nam on.

I sam je pomagao u traženju svojih komšija i prijatelja koji se vode kao nestali. Najviše ga je pogodila smrt jednog komšije kojeg je bujica donijela do vrata njegove kuće.

- Bio je živ skoro tri sata, a onda je izdahnuo. Nismo ga uspjeli spasiti - s teškim uzdahom nam reče.

"Nadam se da je živa"

Dok posmatra tešku mehanizaciju kojom se raščišćava put, Begovića na sve načine nastoji doći do svoje kuće.

- Probat ću doći do stvari, do odjeće, jer imamo samo ovo što smo te noći imali na sebi - kaže nam.

Ćeru Jamaković koja živi u selu Ravna sreli smo nedaleko od skretanja za Glogošnicu. Zaputila se pješice lokalnim puteljcima do Donje Jablanice.

- Ne znam ništa o sestri koja živi u Donjoj Jablanici. Telefonske linije su u prekidu, nema struje i ni od koga nikakvog glasa. Nadam se da je živa, jer po pričama koje sam čula, ne bi trebalo da joj je kuća uništena - kroz suze nam je rekla ona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.