PRVI PUT U HISTORIJI

Državljani BiH glasali na lokalnim izborima u Počasnom konzulatu u Lincu

Sve je prošlo u najboljem redu, te je izlaznost na tom biračkom mjestu bila 89 posto

Počasni konzulat u Lincu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

prije 13 sati 47 minuta

Prvi put u novoj historiji Bosne i Hercegovine, na lokalnim izborima 06. oktobra 2024. državljani BiH su mogli glasati u DKP-u Počasni konzulat BiH za Gornju Austriju u Lincu.

Izborni lokal je bio otvoren od 7:00 do 19:00 sati, sve je prošlo u najboljem redu, te je izlaznost na tom biračkom mjestu bila 89 posto (od 64 prijavljenih osoba, glasalo je njih 57).

Bilo je lijepo vidjeti kako se u opštenoj i pozitivnoj atmosferi u određenim trenucima skupljaju veće skupine građana BiH u Gornjoj Austriji, da bi iskoristili svoje demokratsko pravo i ispunili svoju građansku obavezu prema svojoj državi Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”, od 2024. godine je uspostavljen počasni konzulat BiH za Gornju Austriju, a bivšeg evropskog parlamentarca prof. dr. Josef Veidenholcer (Weidenholzer) je Predsjedništvo BiH jednoglasno imanovalo za prvog počasnog konzula.

Vezano za prve izbore u ovom DKP-u, prof. Veidenholcer je kazao da je počasni konzulat ustupio prostorije najprije zbog želje da se usluge približe bosanskohercegovačkim državljanima, tj. nude u njihovoj neposrednoj blizini. 

Ujedno je istakao da će se sa Ambasadom BiH u Austriji raditi na tome da se ubuduće organiziraju i konzularni dani u počasnom konzulatu, pa da građani iz Gornje Austrije ne moraju putovati za Beč i uzimati čitav dan sebi slobodno da bi npr. podnijeli zahtjev za izdavanje pasoša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.