ANALIZIRAMO

Kako su probosanske stranke prošle u RS: Na sjeveru SDA u drastičnom padu, SDP postao bitan faktor, u istočnoj Bosni i dalje SDA glavna

SDA u Foči ima katastrofalnih 1,3 posto glasova, a na redovnim biračkim mjestima to je pad od 192 glasa u odnosu na prethodne izbore

Duratović, Baćevac i Hamzić: Ostvarili rezultate u Prijedoru, Bijeljini i Bosanskoj Gradišci. Fena - Facebook

prije 4 sata 33 minute

Što se tiče izborne utrke za načelnika u Srebrenici, kandidat probosanskih stranaka Hamdija Fejzić doživio je težak poraz. Ipak, probosanske stranke se i dalje nadaju da mogu osvojiti jednu načelničku poziciju i to u Vukosavlju.

Naime, nakon prebrajanja redovnih biračkih mjesta Zekerijah Bahić ima sedam glasova manje od SNSD-ovog Dejana Jovića, no vjeruje se da rezultat mogu promijeniti glasovi koji su pristigli putem pošte, ali i oni putem mobilnih timovima i u DKP-ovima. To bi bio veliki rezultat za probosanske stranke s obzirom da prije četiri godine nisu takvo nešto uspjeli.

Što se tiče skupština općina i gradova, u Bosanskom Novom SDA je ostala stabilna na nešto preko 8 posto glasova i izvjesno je da će ostati na dva mandata.

Ispod praga

U Bosanskoj Dubici ukoliko ne bude većih promjena kada pristignu glasovi putem pošte, probosanske stranke neće više biti parlamentarne. Oni su izašli ispred koalicije „Zajedno“, a samostalno su izašli BH Zeleni. Koalicija „Zajedno“ ima 2,59 posto glasova, a BH Zeleni 2,33. Očigledno je da bi zajednički izlazak ovdje donio mandat. Inače, prije četiri godine je SDA imala jednog odbornika u ovoj općini.

Kako smo već pisali, u Prijedoru će prema trenutnim rezultatima, iako se očekuju glasovi pošte kojih u Prijedoru bude veliki broj, probosanske stranke imati samo jednog odbornika. To će biti SDP-ov Mirsad Duratović. Razlog za to je što su sada probosanske stranke izašle u pet kolona, dok su prije četiri godine bili u dvije kolone i tako obezbijedili četiri mandata.

Zahvaljujući SDP-u u Bosanskoj Gradišci će probosanske stranke imati dva mandata, iako prije četiri godine nisu imale niti jednog. SDP je i u Prnjavoru ostvario značajan rezultat od 4,07 posto, što će biti dovoljno za jedan mandat, a rezultat je veći time što u prethodne četiri godine niko iz probosanskih stranaka nije bio u Skupštini općine.

U Derventi je izgubljen mandat, koji je prije četiri godine osvojila koalicija SDP-a i HS BiH. BH Zeleni su jedina probosanska stranka na ovim izborima u Derventi i imaju 1,84 posto podrške i teško je da će pošta moći dovesti ih do praga od tri posto.

U Bosanskom Brodu probosanske stranke prije četiri godine nisu osvojile mandat, a sada šansu za to imaju BH Zeleni. Oni imaju 2,58 posto podrške na biračkim mjestima, a ukoliko su bili aktivni s dijasporom prag od tri posto nije nemoguća misija s obzirom da je riječ o maloj općini.

Evidentan rast

U Vukosavlju su probosanske stranke prije četiri godine imale iznad 38 posto podrške za vijeća, a sada već prelazi 39 posto, a očekuje se da će uz poštu ovaj rezultat biti još bolji, što pokazuje rast.

Što se tiče Modriče siguran mandat imaju BH Zeleni, dok koalicija SDA i SDP je malo ispod praga 2,67 posto. Da li će doći do promjena ostaje da se vidi. Inače, prije četiri godine je u ovoj općini SDA imala jedan mandat.

Probosanske stranke u Bijeljini su razočarale i osvojile su čak 500 glasova manje na redovnim biračkim mjestima nego prije četiri godine. Na ove izbore su izašli u koaliciji SDA-NiP-SDP, a mandat će dobiti SDA-ov Samir Baćevac.

Kako smo već ranije naveli u Doboju su probosanske stranke izašle u dva bloka. Koalicija BH Zeleni i SDA je osvojila 7,61 posto glasova, a ostaje da se vidi da li će osvojiti dva ili tri mandata. Svi ti mandati će pripasti osobama iz BH Zelenih. Koalicija SDP BiH i Naprijed BiH je osvojila 5,41 posto glasova i imat će dva mandata. Jedan će sigurno pripasti SDP-ovom kandidat, dok za drugi ostaje da se vidi da li će pripasti SDP-ovom ili kandidatu Naprijed.

Jedan mandat od prije četiri godine u Ugljeviku je zadržala SDA. U Jezeru je SDP zadržao jedan od mandat od prije četiri godine, dok Stranka za BiH koja je imala također mandat sada nije izašla na izbore.

Bez promjena

Tri mandata za probosanske stranke u Kotor Varoši bi trebali biti zadržani. Na prošlim izborima je sva tri osvojila koalicija SDA-SBiH, a sada će dva mandata pripasti SDA, a jedan SDP-u.

U Tesliću bi rezultat trebao biti bolji u odnosu na prije četiri godine kada su probosanske stranke imale tri odbornika, s obzirom da bi SDA sada trebala imati dva, Bh Zeleni jednog i Pokret za Teslić jednog.

U Osmacima je SDA na redovnim biračkim mjestima pala za oko 60 glasova i mogla bi pasti s dva na jedan mandat, ukoliko pošta i mobilni timovi ne poprave situaciju. NiP je ispod cenzusa, no i tu su čeka na poštu.

Zvornik neće donijeti promjene u broju mandata, ali hoće u broju mandata SDA. Njihova koalicija je prije četiri godine osvojila tri mandata, a sada će imati dva. „Koalicija moj Zvornik“ osvojila je jedan mandat.

Od pošte će ovisiti drugi mandat SDA u Vlasenici, što im je i prije četiri godine bio bitan faktor. Trenutno imaju jedan siguran, a ono što je vidljivo da na redovnim biračkim mjestima imaju 37 glasova manje, što je za ovako malo općinu značajno.

U Bratuncu su probosanske stranke imale tri mandata prije četiri, godine, a trenutno koaliciji SDA-SBiH treći visi u zraku i čeka se na poštu i mobilne timove. Na redovnim biračkim mjestima imaju 132 glasa manje nego prošli izborni ciklus.

Srebrenica je poznata kao općina gdje se izbori najvećim dijelom odlučuju poštom. Ipak, prvi dojam je da je rezultat katastrofalan i prema trenutnim projekcijama probosanske stranke će osvojiti šest mandata, jednako koliko su osvojile i prije četiri godine kada su pozivali na bojkot ponovljenih izbora. Novost u Srebrenici je to što su parlamentarni NiP i SDP.

Prije četiri godine DF je imao u Trnovu (RS), a ovaj put nisu ni izašli na izbore, kao ni bilo koja druga probosanska stranka.

Višegrad donosi i katastrofalan pad probosanskih stranaka. Naime, prije četiri godine su SDA i NiP išli sa odvojenim listama i obje stranke su bili parlamentarne, dok su sada zajedno izašli na izbore i jedva preščli cenzus. Mandat će pripasti SDA-ovom odborniku.

Debakl SDA

U Istočnom Mostaru će po jedan mandat pripasti i SDA i SDP-u, dok je prije četiri godine dva mandata imala SDA.

Foča donosi još jedan debakl SDA. Redovan mandat, koji je uvijek imao Izet Spahić, sada je izgubljen. SDA ima katastrofalnih 1,3 posto glasova, a na redovnim biračkim mjestima to je pad od 192 glasa u odnosu na prethodne izbore.

U Novom Goraždu koalicija SDA-SBiH, ukoliko glasovi pošte budu slični kao i prije četiri godine, bi trebala ostati na dva mandata. SDP jedan ili dva glasa dijele od cenzusa, koji su imali i prije četiri godine, pa se ostaje da vidi da li će uspjeti zadržati mandat.

Čajniče će također odlučiti pošta, gdje ostaje da se vidi da li će Stranka za BiH zadržati mandat. Prije četiri godine su nastupali s SDA, a sada su izašli na izbore samostalno.

U Berkovićima je SDA na nekoliko glasova od cenzusa, pa se još uvijek čeka da li će ga preći. Prije četiri godine su imali jedan mandat.

Prije četiri godine u Kostajnici je SDP imao jedan mandat, a sada su probosanske stranke izašle s tri liste u ovoj općini i po svemu sudeći neće dobiti niti jedan.

U blagom padu je SDA i u Milićima, no očekuje se da uz glasove pošte i mobilnih timova dođu do drugog mandata.

U ostalim općinama i gradovima probosanske stranke nisu izlazile na izbore ili je njihov rezultat bio na nivou statističke greške. Dojam koji se stiče je da je SDA postala marginalan faktor u dijelovima RS koji se nalaze zapadno od Brčko distrikta, a tu je primat preuzeo SDP. Kao faktor u tom dijelu su se pokazali i BH Zeleni. Što se tiče SDA, riječ je o dijelu kojim rukovodi Edin Ramić.

U ostalim dijelovima ovog entiteta SDA je i dalje prva politička opcija. SDP je uspio da napravi neke značajne rezultate u općinama i gradovima gdje probosanskih stranaka u prethodnim mandatima nije bilo, dok je SDA uglavnom osvajala mandate tamo gdje je to i navikla. Ukoliko SDP uspije osvojiti i načelničku poziciju u Vukosavlju, to bi još dodatno pojačalo njih kao vrlo relevantan faktor u RS.

Također, veliki problem za sve probosanske stranke je to što su u nekim općinama zahvaljujući sebičnosti izgubili pozicije koje su ranije imali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.