LOKALNI IZBORI 2024.

Veliki napredak u KS i RS: SDP će imati rast broja vijećnika

Negdje izgubili načelničke pozicije, a negdje dobili neke koje ranije nisu držali

Nikšić i funkcioneri iz KS. Fena

prije 5 sati 33 minute

Iako se često može čuti da je SDP BiH najveći gubitnik ovih izbora, rezultati pokazuju nešto potpuno drugačije.

Ovakva percepcija vlada, jer je SDP izgubio načelničke pozicije u tradicionalnim bazama - Gradačcu, Gračanici, Ključu i Maglaju.

Ipak, donekle su to kompenzirali u drugim općinama, pa će SDP imati načelnika Donjeg Vakufa, Starog Grada Sarajevo, a postoje velike šanse da dobiju načelnika Bugojna, gdje se čekaju glasovi putem pošte, a njihov kandidat ima prednost od 54 glasa.

Velike šanse u Vukosavlju

Šanse postoje i u Vukosavlju, gdje kandidat SDP-a zaostaje za SNSD-ovim kandidatom svega sedam glasova, a još nisu prebrojani glasovi putem pošte i mobilnih timova, gdje ova stranka polaže velike nade. Ukoliko SDP dobije Bugojno i Vukosavlje, do pada broja načelničkih i gradonačelničkih pozicija uopće neće doći.

Prema projekcijama mandata na osnovu trenutnih rezultata izbora, ova stranka će imati značajan rast broja mandata u vijećima, odnosno za 20 do 25 posto.

To mogu najviše zahvaliti fenomenalnim rezultatima u Kantonu Sarajevo i u Republici Srpskoj.

Čeka se na poštu

Što se tiče KS, SDP je ostvario porast s 25 na 42 vijećnička mandata. U Starom Gradu su ostvarili rast za pet mandata, u Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Vogošći i Ilijašu za dva mandata, na Ilidži i u Trnovu za jedan, dok su u Hadžićima zadržali isti broj mandata.

U RS ova stranka je prije četiri godine imala svega četiri odbornika, a sada još čekaju na rezultate putem pošte, no njihove prognoze govore o tome da će imati između 18 i 22 mandata. 

Zbirno bi SDP trebao imati između 240 i 250 vijećnika, a prije četiri godine su imali 200.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.