"AVAZ" SAZNAJE

Tužilački tim i MUP HNK provode opsežnu istragu: Počinje obdukcija žrtava tragedije u Jablanici i Konjicu

zuzeta poslovna dokumentacija u vezi s firmom "Sani“ d.o.o., u čijem sastavu je navodno i kamenolom

Donja Jablanica: Ugašeni brojni životi. Armin Durgut / Pixsell

Meliha Smajkic

prije 12 sati 39 minuta

U JKP Gradska groblja Visoko danas će, saznajemo, početi obdukcija tijela osoba koje su stradale u kataklizmi na području Jablanice i Konjica. 

Radi se o do sada pronađenih 18 tijela, od kojih je jedno i dalje neidentificirano, a kako nam je jučer rečeno iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, obdukcija će biti nastavljena u oba dana vikenda u Visokom, dok će na dva tijela biti obavljena u mrtvačnici u Konjicu.

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK, zaključno s ovim izvještajem, iznosi 20. Od ukupnog broja smrtno stradalih, 17 osoba je iz Jablanice, a tri iz Konjica.

Istražne radnje

Naredbu o obdukciji tijela je donio tužilački tim, u koordinaciji s Uredom glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, a koji je formiran odmah po dojavi o tragediji koja je zadesila Jablanicu i Konjic.

Tako, praktično od 4. oktobra, traju opsežne istražne radnje koje provodi tužilački tim u saradnji s policijskim organima Jablanice i Konjica, ali i Sektora kriminalističke policije (SKP) MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Njihova ključna zadaća u ovom predmetu je istraga o eventualnoj odgovornosti i ulozi ljudskog faktora te utvrđivanje svih okolnosti pod kojima se dogodila tragedija s brojnim

ljudskim žrtvama. Poseban akcent je stavljen na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području.

Da su svoje značajne kapacitete usmjerili na rad u ovom predmetu, govori i informacija da su jučer glavni kantonalni tužilac Tužilaštva HNK Zdenko Kovač i njegove zamjenice Sabina Beganović i Mirjana Đerić održali radni sastanak s članovima tužilačkog tima, nakon čega su, zajedno s načelnikom SKP-a MUP-a HNK Mirzom Rožajcem, izašli na lice mjesta.

- Prema naredbi Suda, a pod nadzorom Tužilaštva, policijski istražitelji su izuzeli poslovnu dokumentaciju iz Ministarstva privrede HNK u vezi s firmom „Sani“ d.o.o. Jablanica, u čijem sastavu je navodno bio i spomenuti kamenolom. Tužilaštvo HNK nastavlja rad na

ovom predmetu - kazala nam je Ana Rajič, portparol Tužilaštva HNK.

Iskaz vlasnika

Također, naložena su sva neophodna vještačenja, a saznajemo da tužioci danima saslušavaju svjedoke, dok nismo uspjeli doznati je li svoj iskaz dao vlasnik firme „Sani“ d.o.o. Dženan Honđo. Po okončanju istrage bit će poznato kakvu je ulogu u jablaničkoj tragediji imao kamenolom, kao i je li bilo utjecaja ljudskog faktora na području Konjica.

Podsjetimo, federalni premijer Nermin Nikšić je prvi spomenuo kako je moguće da je kamenolom uzrok kataklizme u Jablanici. Nakon niza informacija koje su se u vezi s tim iznijele u javnost, premijerka HNK Marija Buhač je odmah naložila Ministarstvu privrede HNK dostavljanje kompletne dokumentacije, nakon čega je utvrđeno da je kamenolom na brdu iznad Donje Jablanice, nekih 500 metara udaljen

od kuća, zapravo radio ilegalno. Kako su naveli iz Vlade HNK, koncesiju za eksploatisanje kamena, koju su tražili iz firme „Sani“, nikada nisu dobili.

Zarobljeni bageri

Kantonalni inspektori, koji su u nekoliko navrata izlazili na lice mjesta po prijavama, zabranjivali su rad kamenoloma te vršili pečaćenje objekta. 

Izdavali su i prekršajne naloge. Nakon 2021. godine nije bilo prijava za vršenje inspekcijskog nadzora. Međutim, snimci koji su prije dva dana načinjeni dronom pokazuju da su građevinske mašine usljed obrušavanja ostale zarobljene na lokaciji kamenoloma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.