BAHATI POZIVI I PORUKE

Žestoka reakcija Vijeća za štampu nakon dopisa "Avaza" o pozivima našoj redakciji od strane Rame Isaka: Najoštrije osuđujemo prijetnje i pritiske na novinare!

Vijeću za štampu i online medije u BiH obratili su se novinari i urednici redakcija: zosradio.ba, centralna.ba, avaz.ba i zenicablog.com

Isak: Zvao "Avazovu" redakciju. Screenshot

E. Ć.

prije 4 sata 11 minuta

Nakon kontinuiranih i bahatih poziva i poruka urednicima, novinarima i rukovodstvu "Avaza" od strane Rame Isaka, koji je nezadovoljan izvještavanjem najtiražnijeg i najutjecajnijeg medija u BiH o njemu kao političaru, informisali smo udruženja za novinare i zaštitu novinarskih prava, nakon čega je uslijedilo saopćenje Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Saopćenje Vijeća za štampu prenosimo u cijelosti, bez intervencija:

- Vijeće za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje sve češće prijetnje i pritiske na novinare i redakcije koje su eskalirale u toku predizborne kampanje i neposredno poslije Lokalnih izbora 2024.

Vijeću za štampu i online medije u BiH obratili su se novinari i urednici redakcija: zosradio.ba, centralna.ba, avaz.ba i zenicablog.com sa prijavama prijetnji od strane političkih partija, izabranih zvaničnika, kao i osoba iz kriminalnog miljea.

Osim direktnih prijetnji, novinari su bili izloženi različitim vrstama pritisaka, uskraćivanju informacija od javnog interesa kao i zabrani prisustva javnim događajima i izvještavanju o njima.

Riječ je o nedemokratskoj praksi, pokušajima totalitarnih načina vladanja, bahatosti, zloupotrebi položaja i potpunom nerazumijevanju slobode i uloge medija i interesa javnosti.

Zbog toga Vijeće još jednom podsjeća na odredbe Kodeksa za štampane i online medije BiH, da novinari i mediji rade u interesu javnosti, da imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa, kao i pravo na pravovremeni pristup informacijama iz službenih izvora.

Prema članu 1. Rad u interesu javnosti Kodeksa: „Novinarima mora biti omogućen pravodoban pristup informacijama iz službenih/zvaničnih izvora koje se odnose na rad javnih institucija i ličnosti, bez diskriminacije i favorizovanja pojedinih medijskih kuća ili novinara„.

Vijeće podsjeća javne ličnosti na član 4. Deklaracije o slobodi političke debate Vijeća Evrope u kojem se navodi da „javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“.

Bez slobode medija, slobode govora nema ni slobodnog društva niti demoracije. To trebaju znati svi oni koji uskraćuju medijima slobodu pristupa događajima u javnom prostoru, slobodu govora, kritičko mišljenje i rad u interesu javnosti - navodi se u žestokoj reakciji Vijeća za štampu.

Žestoka reakcija Vijeća za štampu. Vijeće za štampu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.