DETALJI SA SUĐENJA

Lukićeva odbrana uložila materijalne dokaze, Dodik upozoren zbog nepoštivanja Suda, advokati zbog istupa u medijima

Sud će se naknandno izjasniti o prigovoru Dodikove odbrane, koji je sud dobio tek jučer dva sata prije kraja radnog vremena

Milorad Dodik. E. Tihak / Avaz

prije 19 sati 1 minutu

Na samom početku suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v. d. Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, sutkinja Sena Uzunović napomenula je da je odbijen zahtjev za njeno izuzeće, kao nedopušten. 

Također je prilikom utvrđivanja ko je sve prisutan u sudnici, zvanično konstatovala da Milorad Dodik ne poštuje Sud jer nije htio da ustane. 

Inače, danas je odbrana Miloša Lukića u spis uložila 36 materijalnih dokaza, među kojima je i verbalna nota Ambasade SR Njemačke, koja se tiče diplomatskog statusa visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

Danas nije Tužilaštvo iznosile dokaze replike, te je sutkinja Uzunović napomenula da je to zbog toga što postoji mogućnost da Sud revidira svoje ranije rješenje, a nakon što je odbrana Dodika, u međuvremenu, poslala svoje prigovore na ove dokaze Tužilaštva. 

Sud će se naknandno izjasniti o prigovoru Dodikove odbrane, koji je sud dobio tek jučer dva sata prije kraja radnog vremena. 

Utvrđeno je da je Dodikova odbrana imala problema sa faksom, odnosno sa primanjem podnesaka Suda, te zbog toga nisu mogli na vrijeme poslati prigovor na dokaze Tužilaštva. 

Sutkinja Uzunović nije prihvatila prijedlog odbrane predsjednika RS da se ubuduće podnesci šalju putem pošte, jer takva mogućnost nije predviđena zakonom. 

Također, sutkinja Uzunović je upozorila pravne savjetnike Milorada Dodika, advokate Antu Nobila i Goran Petronijević, zbog javnih istupa u medijima i upozorila da izbjegavaju da komentarišu odluke Suda. 

Kazala je i da Sud ne zabranjuje javno istupanje advokatima, ali nezavisnost advokata nije neograničena kada su u pitanju komentari vezani za predmet i sudije, te se pozvala na praksu Evropskog suda. 

Sutkinja Uzunović je kazala da sudija dužan štiti kako lični, tako i dignitet Suda, te da postoje granice do kojih advokati mogu korisititi javni prostor.

- Sud smatra da u svom svojstvu advokati imaju koristi od ekskluzivnog prava na publiku, ali da njihovo ponašanje mora biti diskretno, časno i dostojanstveno - istakla je sutkinja Uzunović. 

Na ranije prigovore odbrane je kazala da u ovom predmetu nije došlo do kršenja usmenosti i neposrednosti. 

Sljedeći nastavak je 30. oktobra ove godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.