JAČANJE GRANICA

Hrvatska, Slovenija i Italija očekuju da to bude što prije: Sporazum BiH s Frontexom u finalnoj fazi

Taj sporazum je praktički ispregovaran, treba ga samo potpisati, kaže Božinović

Nešić i Božinović o Frontexu. Avaz

Alen Bajramovic

prije 8 sati 22 minute

S ciljem smanjenja broja ilegalnih migranata koji stižu na granice Evropske unije, ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije Davor Božinović, Mateo Piantedosi  (Matteo) i Boštjan Poklukar očekuju što skorije potpisivanje sporazuma između Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) i BiH. Nakon sastanka u Zaprešiću oni su najavili da će se potruditi da sporazum što prije bude potpisan.

500 pripadnika

- Taj sporazum je praktički ispregovaran, treba doći do njegovog potpisivanja i onda, u sinergiji s Frontexom, zapravo je najbolji način kako možemo smanjiti te dolaske. Ukupno 500 pripadnika Frontexa u BiH znači mnogo više nego bilo koji službenik, pa i Frontexov, na hrvatskoj granici - kazao je hrvatski ministar Božinović.

Pregovore o sporazumu s Frontexom BiH je započela u februaru. Bio je to jedan od uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora s EU. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić ponovo naglašava da je Ministarstvo na čijem je čelu “lokomotiva evropskih integracija” i da će to dokazati i na pitanju sporazuma s Frontexom.

Buduća saradnja

- S obzirom na specifičnosti našeg sistema odlučivanja, proces donošenja ovakvih odluka u BiH je uvijek kompleksan. Ministarstvo bezbjednosti je, međutim, napravilo inkluzivan proces, kako nijedan nivo vlasti ne bi bio isključen iz diskusije i donošenja odluka o sporazumu i budućoj saradnji s Frontexom. Srećom, prepreka i nesuglasica na nekom ozbiljnijem nivou nema. Ostale su još tehničke stvari koje se privode kraju, a kao ministar ću nakon toga zatražiti pismenu saglasnost svih nivoa vlasti. Kada materijal bude u potpunosti spreman, krenut će ka institucijama na daljnju proceduru potvrđivanja, a zatim i potpisivanja - kaže Nešić te dodaje da će ovaj dokument potvrditi da su evropske integracije u BiH moguće na svačiju korist, a ničiju štetu.

Konstruktivan pristup

- Frontex ne samo da osnažuje našu bezbjednost, već podstiče saradnju, dok istovremeno pokazujemo da se BiH može kretati naprijed kroz dogovore i kompromise, a ne kroz podjele i razdore. Ovaj proces je primjer kako se konstruktivnim pristupom jača budućnost svih naših građana - ističe Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.