MINISTAR PRAVDE BIH

Bunoza: Ako se potvrdi presuda u slučaju Kovačević, prvi ću reći da se mora provesti

Ministar Bunoza je kazao da informaciju o izjašnjavanju Slavena Kovačevića uradio jer su to zatražili agenti u Strazburu

Davor Bunoza. BHRT

N. H.

prije 7 sati 31 minutu

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza gostovao je u emsiji "Jutro za sve" na BHT-u, te je tom prilikom komentarisao aktuelna politička pitanja i rad Vijeća ministara BiH.

O slučaju bjegunca, zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića je kazao da je za njega jedino prihvatljivo pravno ispravno rješenje.

Naveo je da prema Zakonu o SIPA-i ne postoji smjena, te da postoji razrješenje na vlastiti zahtjev i razrješenje nakon disciplinskog postupka.

- Mnogi govore dobit će otpremninu. To nije tačno. To ne određuje Vijeće ministara, to određuje SIPA - tvrdi Bunoza.

Naveo je i da direktor može da suspenduje, da nezavisni odbor može pokrenuti postupak, ali da nisu dobili nijednu odluku da je pokrenut disciplinski postupak.

U izvještaju, koji je direktor SIPA-e dostavio Vijeću ministara BiH, kako Bunoza kaže, navodi se da je Galić faktički dao otkaz, te da o otpremnini ne odlučuje Vijeće ministara.

- Ja sam poslao zahtjev za izručenje istog dana kada sam dobio, toliko o tome da HDZ nekoga štiti - naveo je Bunoza i dodao je prema Galiću postupljeno kao prema bilo kojoj drugoj osobi.

- Pravno ispravno rješenje je razrješenje na osobni zahtjev. Ukoliko nezavisni odbor pokrene disciplinski postupak i dobijemo odluku onda je to ispravno rješenje. Međutim nije okrenut disciplinski postupak - naveo je Bunoza.

Komentarisao je i EU zakone, rekavši da je posljednja verzija zakona, zakon o sudu, ali i da i dalje postoje isključivi stavovi o sjedištu suda i da ne postoji pomak u tom pitanju.

- Predstavnici RS-a su imali prigovore na nadležnosti, bilo je i glasova iz trojke, Venecijanska je komisija je potvrdila da je to usklađeno sa pravnom stečevinom EU. Mislim da je ključno pitanje sjedište suda, iako se spominju i kaznene nadležnosti - rekao je Bunoza.

Ministar Bunoza je kazao da informaciju o izjašnjavanju Slavena Kovačevića uradio jer su to zatražili agenti u Strazburu.

- Posebna kategorija informacija se može dati pod uslovom da je bila javno objavljena ili potrebom za sudski postupak. Agencija za zaštita podataka je potvrdila to. Zašto je to potrebno, mene to ne zanima - rekao je Bunoza.

Bunoza je naveo da je vidio da je zahtjev agenata potpuno opravdan i da je to potvrdila Agencija za zaštitu podataka.

- Visoki predstavnik se obraćao sudu i u drugim predmetima. Zašto se obraća ne bih u to ulazio. O predmetu Kovačeviću mogu reći da se to mora sredit pred Evropskim sudom. Gospodin Kovačević mora dobiti sva dostupna sredstva. Pustimo i agente da imaju sve dokaze i gospodin Kovačević, nek sud riješi, Ako se potvrdi, prvi ću reći sve presude Međunarodnog suda se moraju provesti. Velika je sramota da nisu sve presude provedene - kazao je Bunoza.

Poručio je da se HDZ provodi za provođenje presuda Evropskog suda i stavove Ustavnog suda.

- Četiri Haške presude su nakon dugo godina upisne u kaznenu evidenciju BiH i zatražili smo za ostalih 15 presuda da se upišu. Ja mislim da je najvažniji prioritet pomirenje, moramo poštivati Haške presude da se upišu i ovo je veliki uspjeh ministarstva pravde - otkrio je Bunoza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.