SPREMALI DESTABILIZACIJU

U Moldaviji uhapšeno više osoba koje su u BiH i Srbiji obučavane za pripremanje nemira

Pojedini su selektovani za napredni trening u gerilskim kampovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji

Akcija moldavske policije. Screenshot

BIRN

prije 7 sati 34 minute

Policija u Moldaviji je uhapsila četiri osobe koje su u Bosni i Hercegovini i Srbiji trenirane za izazivanje nereda u zemlji, zbog sumnje da su planirali narušavanja ustavnog poretka tokom referenduma o promjeni Ustava koji bi učvrstio pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

U saopćenju objavljenom danas, državna policija navodi da su uhapšene osobe državljani Moldavije, te da su dio grupe veće od 100 osoba. Pojedine članove trenirali su “strani instruktori“ povezani s privatnim vojskama i grupama, među kojima je paravojna formacija “Wagner“ koja je sa zvaničnim ruskim snagama učestvovala u invaziji na Ukrajinu, prenosi BIRN.

Najveći dio treninga

- Pojedini su selektovani za napredni trening u gerilskim kampovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Najveći dio treninga dešavao se od početka septembra do sredine oktobra - navodi se u saopćenju.

U videu koji je objavila moldavska policija a koji, prema navodima Radija Slobodna Evropa, prikazuje obučavanje “na Balkanu”, prikazano je pravljenje eksploziva i upravljanje dronovima.

- Zaustavljeno je planiranje destabiliziranja Moldavije - dodaje se, između ostalog, u saopćenju.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez za Detektor je kazao da je policijska akcija u Moldaviji potvrda njegovih javnih istupa od prošle godine, kada je izjavljivao da vojni kampovi za obuku postoje u okolini Rogatice, na planini Maglić, ali i u neposrednoj blizini Sarajeva.

- Vlasti Moldavije su uhapsile neke mlade ljude koji su u njihovoj državi, koji su priznali da su bili obučavani u paravojnim kampovima u BiH. To je meni neka satisfakcija jer su me bili i optužili, pa sam davao izjave u Tužilaštvu BiH, i naravno kad su vidjeli da imam dokaze, onda je obustavljena istraga i to se zataškalo - govori Helez.

On je dodao i da još uvijek nema informacije o detaljima akcije u Moldaviji, niti da li su moldavske vlasti kontaktirale BiH na bilo koji način, ali da ovo mora biti upozorenje da, i ako neke agencije nemaju podatke o pojedinim sigurnosnim opasnostima, to ne znači da one zaista ne postoje.

- Tada je OSA rekla da oni nemaju informaciju i to je otišlo u javnost da nema. Ne znači da, ako OSA ili bilo koja agencija nema podatke, to uistinu nema. (…) Neke od ambasada su javno rekle da tu ima ruski utjecaj i da imaju kampovi - dodao je Helez, prenosi BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.