PODACI UIO BIH

Deset najvećih dužnika PDV-a duguje 115 miliona KM

Neposjedovanje imovine, odlazak iz BiH ili smrt utječu na naplatu

Nadležne organizacione jedinice Uprave redovno poduzimaju sve mjere prinudne naplate. Screenshot

Alen Bajramovic

prije 10 sati 55 minuta

Zaključno sa septembrom ove godine, ukupan dug obveznika poreza na dodatnu vrijednost (PDV) iznosi 351 milion KM, potvrđeno je za “Avaz” u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Neizmirene obaveze

Na listi dužnika nalaze se 1.484 subjekta u javnom i privatnom vlasništvu, od trgovina i mesnica do rudnika i velikih javnih kompanija.

Deset najvećih dužnika PDV-a duguje više od 115 miliona maraka. Neslavnu listu predvode KJKP GRAS, „Sarajevska pivara“ i Rudnik uglja „Kreka“. Slijede „Bosmal“ iz Sarajeva, „Monter & Co“ iz Bijeljine, „Hisar Trade“ iz Brčkog, a značajne neizmirene obaveze imaju i RTV BiH te „Extrablatt“ iz Gradačca.

Prinudna naplata indirektnih poreza, pojašnjavaju u UIOBiH, provodi se na način propisan Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja, Zakonom o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Pravilnikom o provođenju postupka prinudne naplate indirektnih poreza i Uputstvom o prinudnoj naplati.

Lista najvećih dužnika PDV-a. UIO BiH

- Nadležne organizacione jedinice Uprave redovno poduzimaju sve mjere prinudne naplate za sve dužnike u cilju naplate dugovanja.

Zapljena imovine

Ali naplata ne zavisi samo od poduzetih mjera prinudne naplate već i od drugih faktora, kao što su neposjedovanje imovine u vlasništvu, promjena mjesta prebivališta i boravišta van granica BiH, smrt osobe i slično. Zapljena imovine regulirana je odredbama Zakona o postupku prinudne naplate, gdje je i propisan redoslijed namirenja. Po redu prvenstva određena je pljenidba gotovine ili sredstava na računima otvorenim kod banaka ili drugih finansijskih institucija. Mjere prinudne naplate se provode za sve dužnike na isti način - kazali su nam u UIOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.