NAČELNICI

Čengić i Šabanović održali sastanak u Jablanici: "Tragedija je pokazala da smo ujedinjeni"

Kolega Čengić je od prvog dana bio je na raspolaganju, bile su jedinice Civilne zaštite Starog Grada i Kantona Sarajevo

Čengić i Šabanović. Avaz

prije 15 sati 37 minuta

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić danas je sa svojom delegacijom posjetio Općinu Jablanica gdje se sastao s načelnikom Damirom Šabanovićem, a na sastanku su razgovarali o sanaciji štete i pomoći ugroženom stanovništvu nakon razornih poplava koje su pogodile ovo područje.

Kako je za “Dnevni avaz” kazao Čengić, ekipe Civilne zaštite Općine Stari Grad su i tokom prvih dana katastrofe bile na terenu i pomgale koliko god je bilo potrebno lokalnim vlastima.

- Sada kada se na neki način situacija stabilizovala djelovanjem Civilne zaštite u općini Jablanica, mi smo došli da ponudimo i finansijsku pomoć kroz sistem Civilne zaštite u FBiH, odnosno ona interventna sredstva koja možemo dodijeliti, podnošenjem tog zahtjeva na osnovu izvještaja o preliminarnim štetama u općini Jablanica - istakao je Čengić.

Dodao je da je sastanak održao i u Općini Konjic. Kada je riječ o iznosu koji će biti izdvojen, Čengić kaže da im zakon dozvoljava da iz Civilne zaštite sredstava dodijele 20.000 KM.

- Mi ćemo ići na taj maksimalan iznos od 20.000 KM. Vidjet ćemo u budžetu za narednu godinu mimo sredstava Civilne zaštite kada se krene u obnovu kuća, škola i puteva, koliko iz naših sredstava možemo pomoći Jablanici i pokazati našu solidarnost - istakao je Čengić.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović zadovoljan je sastankom sa Čengićem, te je istakao da mu je ova podrška od velikog značaja.

- Ova tragedija je pokazala da smo ujedinjeni. Kolega Čengić je od prvog dana bio je na raspolaganju, bile su jedinice Civilne zaštite Starog Grada i Kantona Sarajevo. Danas smo se sreli, iako smo do sada bezbroj puta telefonski razgovarali. Ono što je bitno jeste da su ljudi i dalje svjesni šta se desilo u Jablanici, da Jablanica nije zaboravljena i da će obnova trajati. Naravno nismo sami i podrška je apsolutno tu - rekao je Šabanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.