OBRATILA SE MEDIJIMA

Borjana Krišto: Statusni sporazum s Frontexom je spreman za potpisivanje

U ime svih nas, od srca zahvaljujem predsjednici Evropske komisije jer, uprkos svim izazovima, razgovarali smo o našim obavezama na putu ka EU

Krišto: Nastavljamo s radom. Avaz

prije 12 sati 45 minuta

Borjana Krišto obratila se medijima nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Von der Leyen) i tom prilikom izrazila zahvalnost svima koji su pružili i nastavljaju pružati pomoć poslije stravičnih poplava koje su pogodile početkom oktobra našu državu. 

- Kada je riječ o materijalnoj šteti, trenutno pripremamo aplikaciju za podnošenje u Fond solidarnosti EU. Postoje, naravno, rokovi koji se moraju poštovati, kao i kriteriji koje je potrebno ispuniti. Ministarstva i civilne zaštite na lokalnom nivou su uključeni kako bismo pripremili aplikaciju do krajnjeg roka, 26. decembra.

Koristim priliku da informišem medije da je na današnjem sastanku stalno potvrđivano i ponovo naglašeno da je predsjednica uz nas i da će nas podržati. Tokom sastanka, takođe smo obaviješteni o hitnoj pomoći Bosni i Hercegovini u iznosu od 20 miliona eura.

U ime svih nas, od srca zahvaljujem predsjednici jer, uprkos svim izazovima, razgovarali smo o našim obavezama na putu pristupanja EU. Iskoristio sam priliku da izvijestim predsjednicu o proteklom periodu; nadam se da su izazovi koje smo imali iza nas, a koji su se ticali funkcionisanja institucija i donošenja odluka. To je uglavnom bilo vezano za predizbornu i izbornu kampanju, ali vjerujem da su te stvari sada prošlost i da radimo u vremenu koje dolazi, pridržavajući se principa međusobnog razumijevanja, međusobnog poštovanja, dijaloga, te poštovanja i usklađenosti sa ustavnim okvirima i nadležnostima - kazala je Krišto.

Potpisivanje sporazuma

Istaknula je da želi obavijestiti da je Vijeće ministara održalo 104 sjednice, te da je razmotreno više od 2.500 materijala u okviru njihovih aktivnosti.

- Kada je riječ o statusnom sporazumu s Frontexom, u potpunosti je dogovoren s tijelom nadležnim za njegovu provedbu i njihovim EU partnerima, te je sada spreman za potpisivanje. Već sljedeće sedmice, 28., potpisat ćemo sporazum s Eurojustom.

Također sam obavijestila predsjednicu da je Vijeće ministara razvilo niz strateških i političkih dokumenata. Ne želim nikoga opterećivati detaljima jer ste o tome redovno izvještavani. Dodatno, želim naglasiti da, kao predstavnici izvršne vlasti i zbog neizbježne povezanosti s zakonodavnom vlasti, svakodnevno sam u kontaktu s rukovodstvom oba doma parlamenta.

Zabilježeno je i da je Dom naroda nastavio rad nakon izvjesnog zastoja i dogovorio još jedan dokument koji je potom potpisan u Berlinu. Tako nastavljamo s radom i napredujemo. Ove sedmice već smo imali sjednicu o platama i ponovljenim prijedlozima za sudije i tužioce, što olakšava provedbu presuda, ne samo nacionalnih već i međunarodnih sudova.

Ovo je veoma važno. Smatram da je važno da mi, kao politički predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, pokažemo svoju odgovornost u ovom trenutku i ovom vremenu, te da svoje obaveze izvršavamo prije svega kroz rad, ali naravno i kroz konsenzus pri donošenju određenih odluka - rekla je Krišto.

Svjesni smo obaveza

- Svjesna sam da nas u vremenu u kojem se nalazimo očekuju i druge obaveze, da smo svjesni odgovornosti koje imamo kada je u pitanju priprema međuvladine konferencije, zatim pregovarački okvir, imenovanje glavnog pregovarača, dva zamjenika, imenovanje nacionalnog koordinatora Bosne i Hercegovine za implementaciju i posredovanje, s obzirom na to da prema novom usvojenom modelu direktor Direkcije za evropske integracije ne može biti onaj koji će potpisivati, nego moramo imenovati. Svjesni smo svih tih obaveza i radit ćemo na njima.

Prije svega, obaveze koje se odnose na usvajanje ovog zakonodavnog dijela, što se također odnosi na Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o sudu, Zakon o sigurnosnoj službi, Zakon o zaštiti ličnih podataka, kao i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva implementaciju i evropskih i odluka Ustavnog suda, a što, naravno, također stavlja veliki naglasak na odnose i prilike u Bosni i Hercegovini, i moramo marljivo raditi na tome.

Ono što sam rekla predsjednici je da su ovi zakoni izrađeni na nivou resora i kroz radne grupe, te da sam lično upoznat sa svim, ne znam da li ih nazvati problemima ili nesuglasicama kada su u pitanju pojedinačni zakoni. Ne smatram da su to velika politička pitanja o kojima se ne može razgovarati. Lično mislim da je sve to stvar određene političke volje, na čemu ćemo raditi u vremenu koje je pred nama, i volio bih da se dogovorimo kako bismo ih pustili u dalju proceduru.

Također smo radili, kao što sam rekla, i radimo na pripremama za sastanak na političkom nivou, ali i kroz institucije, kako bismo imenovali glavnog pregovarača i dva zamjenika, i na taj način, zapravo, otvorili ono što treba uraditi Evropska komisija, a to je priprema pregovaračkog okvira. Također sam informisala da smo svjesni obaveza i odgovornosti koje imamo, a koje se odnose na plan rasta. Kada je u pitanju plan rasta, rekla sam da je ova lista zaista visoko postavljena kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali da smo, uprkos svemu tome, usaglasili 111 od 113 predloženih mjera.

Ostale su dvije mjere koje se odnose na Ustavni sud i na način odlučivanja u konkurencijskom vijeću to jest vijeću za državnu pomoć - zaključila je Krišto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.