ODRŽAN SASTANAK

Bećirović istakao da su punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u strateški vanjskopolitički ciljevi BiH

On je rekao da je Bosna i Hercegovina potpuno i iskreno opredijeljena za dobru regionalnu saradnju

Sa današnjeg sastanka. A. Ovčina / Avaz

FENA

prije 7 sati 26 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, zajedno s druga dva člana Predsjedništva BiH, razgovarao je danas s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Predsjedavajući Bećirović izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. On se zahvalio na solidarnosti institucija Evropske unije, kao i na ličnom angažmanu predsjednice Von der Leyen u pomoći područjima pogođenim nedavnim katastrofalnim prirodnim nepogodama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je uputila saučešće povodom tragičnog gubitka ljudskih života. Ona je najavila da će EU dodijeliti 20 miliona eura hitne pomoći Bosni i Hercegovini za sanaciju materijalne štete pogođenih područja. Također, Bosna i Hercegovina, kao država kandidat za članstvo u EU, ima mogućnost da aplicira i za sredstva iz Evropskog fonda solidarnosti (EUSF). Podrška institucija Evropske unije potvrđuje posvećenost partnerskom odnosu i evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila važnost odluke Evropskog vijeća o otpočinjanju pregovora, koja je rezultat rada i napretka u provođenju reformi. Poručila je da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i da će evropske institucije nastaviti sa svakim vidom podrške, kako bi zajedničkim snagama približile Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji. Predsjednica Von der Leyen je istakla važnost Plana rasta za Zapadni Balkan, koji će omogućiti finansijsku podršku za provedbu ključnih reformi, jačanje privrede zemlje, a time i bržu integraciju država regije u jedinstveno tržište Evropske unije.

Predsjedavajući Bećirović je istakao da su punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u strateški vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine. On je rekao da je u prethodne dvije godine postignut značajan napredak na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU, što je prepoznala i Evropska komisija. Ti rezultati bili bi i veći da nije bilo kontinuiranih blokada i opstukcija evropskog puta Bosne i Hercegovine.

On je rekao da je Bosna i Hercegovina potpuno i iskreno opredijeljena za dobru regionalnu saradnju.

Nažalost, iz susjedne Republike Srbije šalju se prijeteće poruke Bosni i Hercegovini. Kulminacija takve politike je usvajanje Deklaracije tzv. svesrpskog sabora, koja predstavlja otvorenu prijetnju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine. Deklaracija je potpuno suprotna vrijednostima i standardima EU i njena implementacija mora odlučno biti zaustavljena, zaključio je Bećirović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.