PROBLEMI

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH, za "Avaz": Na birou 260.000, a posao aktivno traži samo 70.000 osoba

Nadamo se da ćemo na ovaj način utjecati upravo i na smanjenje broja takvih radnih angažmana, kaže Delić

Delić: Neaktivni tražioci posla. Facebook

Meliha Smajkic

prije 4 sata 25 minuta

Adnan Delić (NiP), ministar rada i socijalne politike FBiH, govorio je za "Dnevni avaz“ o problemu radnika koji su na birou rada, a koji rade u inozemstvu.

Jedna trećina

- Trenutno, prema statističkim podacima, na evidencijama Zavoda i službi za zapošljavanje u FBiH nalazi se nešto više od 260.000 nezaposlenih osoba, no stvarno stanje pokazuje da samo jedna trećina, otprilike 70.000 ljudi, aktivno traži posao - kaže Delić za "Avaz“.

Preostale dvije trećine su, naglašava, neaktivni tražioci posla koji su na evidencijama uglavnom zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje ili drugih socijalnih davanja, ne i u stvarnoj potrazi za poslom, jer već negdje rade, vani ili u državi.

Poseban problem

- Samim tim, nadamo se da ćemo na ovaj način utjecati upravo i na smanjenje broja takvih radnih angažmana, angažmana koji podrazumijevaju rad bez ugovora, što nije dobro ni za radnike, koji na taj način nemaju nikakve sigurnosti, niti za penzijsko-invalidski sistem koji se crpi, a nema adekvatnog prihoda od poreza i doprinosa.

To je poseban problem s kojim se moramo izboriti jer nećemo imati održiv penzioni sistem ukoliko se nastavi ovaj trend pada zaposlenosti i istovremenog povećanja broja korisnika penzija. U principu, bez adekvatnog broja radnika nećemo imati održiv sistem uopće - naglašava Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.