SPAVALI PORED STABLJIKA

Mjesecima uzgajali marihuanu za prodaju, otkriveni kada nisu stali rutinskoj kontroli policije

Grupu se tereti da je u navedenom razdoblju proizvela 387 stabljika marihuane dužine od jedan do četiri metra.

Twitter

Dž. Vilajet

8.8.2024

Županijski sud u Bihaću podigao je optužnicu protiv pet osoba osumnjičenih da su po dogovoru u plasteniku i na njivi mjesecima uzgajali, presađivali, okopavali i zalijevali marihuanu za prodaju, pored koje su čak i spavali, ali su otkriveni nakon "berbe" kada nisu stali rutinskoj kontroli policije.

Županijsko tužiteljstvo Unsko-sanske županije tereti: Elvedina Ćatića (45), Dževada Vehabovića (35), Džemala Vehabovića (38), Emira Shapića (38) iz Velike Kladuše i Dizdarević Kamela (32) iz Bihaća zbog više kaznenih djela povezanih s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, što je potvrđeno rješenjem.

Ćatiću se stavlja na teret da je od aprila do 28. septebra 2022. godine, na području Velike Kladuše i Bosanskog Petrovca, organizirao grupu ljudi u cilju počinjenja kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok su Vehabović Dževad i Džemal te Spahić postali članovi te organizirane grupe i proizvodili drogu.

Grupu se tereti da je u navedenom razdoblju proizvela 387 stabljika marihuane dužine od jedan do četiri metra.

Kako se navodi u optužnici, u aprilu 2022. godine Ćatić je nabavio 500 sjemenki Cannabis sative, koju je dao Dževadu Vehaboviću, a koji je po dogovoru s Ćatićem to zasadio u plasteniku pored svoje kuće u naselju Grabovac u Velikoj Kladuši.

"Kada su sjemenke izrasle u stabljike željene dužine, Ćatić je donio plastičnu posudu za rasad i dvije velike vreće zemlje, pa je Dževad Vehabović biljke presadio iz plastenika u plastične posude. Zatim su, po uputama organizatora grupe Ćatića, Vehabović Dževad i Džemal te Spahić obradili i pripremili veću površinu zemljišta nepoznatog vlasnika u naselju Skakavac, općina Bosanski Petrovac," navodi se u optužnici.

To zemljište je pronašao za Ćatića i na njemu su u maju 2022. godine presadili već iznikle stabljike droge.

Ćatić je kombijem i automobilom više puta prevozio Vehaboviće na mjesto gdje se nalazio ovaj zasad, pišu Nezavisne.

Oni su sa Spahićem, koji je cijelo vrijeme boravio u naselju Skakavac, obrađivali, okopavali i zalijevali vodom, provodeći tu po nekoliko dana uzastopno te spavajući pored zasada.

Ćatić ih je, kako se navodi u optužnici, obilazio više puta donoseći im hranu, vodu i ostale potrepštine.

Tako su proizveli 387 stabljika droge, ali sav trud im je propao jer im je policija pronašla zasad 28. septembra 2022.

Baksuzni uzgajivači su pali taman kada su povezli robu i kada ih je pokušala rutinski kontrolirati prometna policija.

Naime, Vehabovići su, kako se navodi, 27. septembra 2022. došli do plantaže i odsjekli 160 vrhova s odraslih biljaka, što je prema njihovom zajedničkom dogovoru Dizdarević trebao prodati i za sebe zadržati novac.

Sutradan je Dizdarević Fiatom došao po njih i to u blizinu jedne kavane gdje su utovarili drogu pa krenuli prema Bihaću.

U mjestu Pritoka u Bihaću, prilikom redovne kontrole prometa, pokušala ih je zaustaviti patrola policije.

Pošto nisu stali, prisilno su zaustavljeni na benzinskoj postaji u naselju Pritoka, a u pretrazi im je pronađeno 160 odrezanih dijelova marihuane, jointi, makaze, drobilica.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije pronašli su i plantažu, dok je u neposrednoj blizini zasada, u Golfu koji koristi Spahić, pronađeno 0,210 grama marihuane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.