BROJNE INVESTICIJE

Bingo trenutno radi na 15 investicija: Ovo su najvažnije

Bingo kad gradi, tad gradi cijela Bosna i Hercegovina, kaže Ajanović Čajić

Brojne investicije Binga. Facebook

S. S.

9.8.2024

Bingo kad gradi, tad gradi cijela Bosna i Hercegovina. Poručuje to u razgovoru za Biznis.ba Azra Ajanović Čajić, direktorica sektora održavanja investicija najveće bh. kompanije.

Ajanović Čajić kaže da Bingo u svakom trenutku radi na 10 do 15 investicija paralelno. Neke su završene, a neke su u toku.

Azra Ajanović Čajić. Biznis.ba

- Bingo trenutno radi veliki logistički centar u Tuzli na površini od 42 hiljade metara kvadratnih. Pored njega Bingo gradi i tržni centar u Vitezu na površini od 8,5 hiljada metara kvadratnih. Također, planiramo dogradnju i rekonstrukciju hipermarketa u Gračanici na površini od 27 do 30 hiljada metara kvadratnih, dodatne površine. Na već postojećih pet hiljada metara kvadratne površine, Bingo dograđuje, odnosno postojeći objekat rekonstruiše - navodi Ajanović Čajić.

Projekti rekonstrukcije

Uveliko se radi i na projektovanju tržnog centra u Tesliću, na površini od 18 hiljada metara kvadratnih.

- Paralelno radimo na projektima rekonstrukcije i dogradnje postojećih proizvodnih pogona. S tim u vezi, nedavno smo imali otvaranje dva proizvodna pogona koja smo završili u ovoj godini. Jedan od njih je pogon za šivaone Kaletex u Kalesiji, a zatim smo pustili u rad novo postrojenje na Igramu u Srebreniku - kaže ona za Biznis.ba.

Za daljnje investicije u proizvodne pogone čekaju na građevinske dozvole. Prvi na listi je rekonstrukcija i dogradnja pogona „Majevice“. Riječ je pogonu za proizvodnju snack proizvoda u Srebreniku. Površina na kojoj se planira graditi prostor iznosi šest hiljada dodatnih kvadratnih metara. Procijenjena vrijednost investicije je deset miliona KM.

Ajanović Čajić također spominje i još jedan bitan projekat, a to je izgradnja novog pogona tečnog deterdženta u fabrici za proizvodnju deterdženata Dita u Tuzli.

- Ditu smo preuzeli prije sedam godina, digli je na noge te planiramo izgradnju dodatnih deset hiljada kvadratnih metara, u kojem ćemo pogon tečnog deterdženta izmjestiti iz trenutnog objekta, a postojeći objekat ćemo prilagoditi nekoj novoj namjeni - poručuje Azra Ajanović Čajić.

Objekata je mnogo, kako izgrađenih, onih u fazi trenutne izgradnje, ali i onih planiranih, a to govori samo jedno – mnoštvo radnih mjesta. Direktorica Ajanović Čajić kaže da je sa jedne strane dosta nezahvalno govoriti o tome u ovim trenucima, ali da „Bingo kad gradi, tad gradi cijela Bosna i Hercegovina“.

Brojni saradnici

- Imamo saradnike iz Cazina, Mostara, Bosanske Krupe, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, dakle iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, pa s tim u vezi svaki put nastojimo kad radimo na određenim područjima angažovati lokalne izvođače na investiciji koja se gradi u određenom momentu - ističe.

Na jednom projektu Bingo uposli od 200 do 300 ljudi najmanje, te treba imati na umu da su to sve dugoročni projekti. Ona naglašava da će ova godina biti nešto „jača“ u odnosu na 2023., kada je riječ o kumulativnim iznosima svih navedenih investicija. U prošloj godini u sklopu Bingo Retaila investirano je preko 53 miliona KM isključivo u izgradnju objekata. Međutim, Bingo tu ne staje. Preko 20 miliona KM uloženo je u projekte energetskih obnovljih izvora. Od osnivanja Binga do danas je uloženo preko jedne milijarde KM u Bosnu i Hercegovinu.

- Bingo je na krovovima naših objekata instalirao u prošloj godini preko 30 solarnih elektrana. Kada je riječ o ukupnom broju solarnih elektrana koje su u funkciji, on iznosi negdje oko 45-46 sa ukupnom snagom od preko 25 megavata - kaže Ajanović Čajić za Biznis.ba.

Pored solarnih elektrana, Bingo je imao projekat zamjene postojećih kotlova koji su koristili kao energent fosilna goriva novim toplotnim pumpama. U tu investiciju uloženo je deset miliona KM. Ajanović Čajić ne skriva ponos dok govori o svim ovim investicijama.

- Sve što Bingo zaradi on uloži u Bosnu i Hercegovinu i na to smo zaista ponosni. To je trend koji ne staje, samo raste – zaključuje Azra Ajanović Čajić u razgovoru za Biznis.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.