ILON MASK

Rimac pored njega "drhti od uzbuđenja": Ponekad nismo mogli zatvoriti sef od silnog novca

Mati Rimcu je Mask jedan od uzora, neki su ga optuživali i da kopira milijardera

Rimac i Mask. Facebook

Avaz.ba

prije 4 dana

Najbogatiji čovjek svijeta, Ilon Mask (Elon Musk) na putu je da postane prvi svjetski bilioner do 2027. godine, prema procjeni Bloomberga.

Maskovo neto bogatstvo procjenjuje se na 251 milijardu dolara (226 milijardi eura). Prema izvještaju Informa Connect Academy, Maskovo bogatstvo raste prosječnom stopom od 110 posto godišnje.

To znači da bi, pod uvjetom da se rast nastavi istim tempom, mogao doseći bilion dolara u sljedeće tri godine. U istom izvještaju, nazvanom „Klub bilionera 2024.“, Maskova kompanija za električne automobile Tesla procijenjena je na tržišnu vrijednost od 669,3 milijarde dolara.

Uz stopu rasta od 173,3 posto godišnje, prema Informa Connect Academy, Tesla bi sama mogla premašiti vrijednost od bilion dolara već sljedeće godine.

Osim Tesle, Mask posjeduje kompanije poput SpaceX-a, proizvođača svemirskih letjelica, neurotehnološke firme Neuralink te The Boring Company, koja se bavi izgradnjom tunela.

Iako je potekao iz imućne obitelji, Ilon je, prije svega, zahvaljujući svom izuzetnom poduzetničkom osjećaju i hrabrosti izgradio poslovno carstvo te postao najbogatiji na svijetu. Na njegov put ka uspjehu bez sumnje je pozitivno utjecala porodična situacija. Njegova majka, Mej Mask (Maye Musk), bila je manekenka koja je krasila naslovne strane Timea i Voguea. Bila je finalistkinja izbora za miss Južne Afrike 1969., a godinu dana kasnije udala se za Erola Maska. Sredinom 80-ih porodica Mask uživala je u velikom bogastvu nakon što je Erol kupio rudnik smaragda od novca koji je dobio od prodaje privatnog aviona za 80.000 funti.

- Otišli smo kod kupca kući gdje je otvorio svoj sef, a u njemu su bili svežnjevi novca. Platio mi je 80.000 funti. Bila je to ogromna svota novca - rekao je jednom prilikom Erol Mask za Business insider.

Ubrzo mu je ponuđeno da uloži 40.000 funti u rudnik smaragda pa je tako zajedno sa svojim poslovnim saradnikom postao suvlasnik rudnika na šest godina. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak.

- Bili smo vrlo bogati. Ponekad nismo mogli zatvoriti vrata sefa od novca u njemu - prisjetio se Erol.

Također, upravo je Mati Rimcu čuveni Mask jedan od uzora, neki su ga optuživali i da kopira milijardera, ne tako davno uzbuđeno je Rimac objavio da su “izašli” u Njujorku...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.