SAPO 2024

Svečano otvoreni dvodnevni Gračanički poslovni susreti: Privrednici neće biti sami

Za dva dana na Poslovnim susretima će se govoriti o 14 aktuelnih tema, vezanih za privređivanje

S otvaranja SAPO 2024 - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
H. Čalić

jučer

Danas su u novosagrađenoj "Rentimo“ sali u Poslovnoj zoni u Gračanici počeli dvodnevni 1. Gračanički poslovni susreti –SAPO 2024“, koje zajednički organiziraju udruženje poslodavaca i Grad Gračanica. 

Prisustovali su predstavnici Grada Gračanice, Vlade TK, Federacije BiH, privrednici, načelnici i gradonačelnici nekoliko gradova kao i veliki broj privrednika. Uslijedilo je obraćanje domaćina udruženja privrednika i Grada Gračanice.

Pozitivne poruke

Prisutnima u ulozi domaćina obratio se gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. Rekao je da nakon što je u ovom gradu utemeljen sajam poduzetništva i obrta čime je Gračanica pokazala da je poduzetnička sredina i grad u kojeg se uvijek dolazilo radi nekog posla, trgovine i biznisa i grad u kome se uvijek dešavaju neke pozitivne stari i u svijet šalju pozitivne poruke, ove godine je u dogovoru sa privrednicima odlučeno da se organiziraju Gračanički poslovni susreti koji će za cilj, kroz aktuelne teme prednost dati unapređenju i inovacijama.

- "Gračanica u budućnosti“ je tema koja će usmjeriti našu viziju razvoa i napredka, sa novim sadržajima i napredka života, ali ćemo čuti i mišljenja o "energetskoj efikasnosti“, "umjetnoj inteligenciji“, pristupu EU fondovima. 

Posebno želim naglasiti potencijale mladih ljudi u Gračanici. Ovi susreti će im pružiti priliku da se povežu sa mentorima, investitorima, da predstave svoje ideje i projekte. Za njih smo obezbijedili dio izložbenog prostora, ali i priliku da svoje starije kolege upoznaju sa svojim obrtima i načinom poslovaja - kazao je Helić.

Nakon što se zahvalio se predstavnicima Grada Gračanice, Vladi TK i FBiH, privrednicima i gostima, te izlagačima na aktuelne teme, predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice Mirsad Helić, govorio je o namjerama i ciljevima Poslovnih susreta u Gračanici, privredno razvijenoj sredini.

Naš cilj

Odlučili smo da se moramo sastajati i razmjenjivati informacije, organizirajući naše sajmove, susrete i druga druženje. Nije samo poslovni interes ono što nas treba da spaja na ovakvim događajima, naš cilj treba da bude i zajedništvo koje vežemo za druge aspekte života u zajednici.

Teme kao što su su: "Gračanica-grad budućnosti“, "Značaj razvojnih agencia“, "Pristup EU fondoima“, "Umjetna inteligencija“, "Kreativno unapređenje u drvnoj industriji i druge, svakako će zanimati poduzetnike na ovim susretima. 

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, prvi put je stigla u Gračanicu i impresionirana onim što je vidjeli u privrednom razvoju ovog grada. 

- Zajednički možemo uraditi puno. Ističem dobru saradnju sa premijerom Nikšićem, bili smo u Vitezu, evo nas u Gračanici, gledamo i idemo naprijed - kazala je Bradara.

Premijer Nermin Nikšić govorio je o stanju u privredi FBiH i naglasio da se Federacija nije zadužila ni jedne marke.

Svečano otvaranje 1. Gračaničkih poslovnih susreta završeno je na prijatno iznenađenje u prepunoj sali kada su gradonačenik Gračanice Nusret Helić i predsjednik udruženja poslodavaca Mirsad Helić, komandiru TVJ Dževdetu Čamdžiću predali ključeve modernog vatragosanog vozila marke Mercedes, vrijednog 800 hiljada maraka, kojeg su zajednički kupili poslodavci i Grad Gračanica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.