USPJEŠNE PRIČE

Čatislav Ranisović već četvrtu godinu vodi biznis: Škotska visinska goveda pasu travu u srednjoj Bosni

Perfektne su za naše zarasle terene, a njihovo meso je jako cijenjeno, kaže Ranisović

Ranisović sa svojim govedima. Screenshot

Meliha Smajkic

prije 5 sati 41 minutu

Čatislav Ranisović već četvrtu godinu je posvećen uzgoju škotskog visinskog goveda, pasmine koja se u BiH do tada mogla vidjeti samo na fotografijama. Danas ta neobična pasmina goveda obitava na nekoliko mjesta u BiH, a sva su potekla, upravo, s Ranisovićeve farme nadomak Jajca.

Zahvalna goveda

Njegova farma, kako priča za „Avaz“, broji trenutno 46 grla i po tome spada u rang manjih ili srednjih, ali, kako kaže Ranisović, kada je riječ o rasi, to je solidan broj.

- Ta goveda su jako zahvalna, perfektna su za naše terene, rekao bih, zarasle i što se toga tiče, tu nema greške. Jer, zovu ih „žive kosilice“. Dakle, jako su zahvalne za sređivanje i održavanje terena, raščišćavanje zapuštenih poljoprivrednih površina. Ko god je došao i vidio kako je bilo prije i kako je sada, svi su, zaista, pozitivno iznenađeni –govori nam Ranisović.

Zovu ih "žive kosilice“. Facebook

Iako nije, takoreći, zauvijek napustio Austriju u kojoj je dugi niz godina radio i od svoje tamošnje zarade kupio kamion škotskih goveda za uzgoj u BiH, Ranisović kaže da se, uglavnom, vratio na svoju djedovinu i nema namjeru stati s razvojem ove proizvodnje.

- Vidjet ćemo šta i kako dalje. Najveći problem je radna snaga. Iako ovim govedima treba samo trava i sijeno i uzgoj je jednostavniji od običnog goveda, ipak, potrebna je i radna snaga za sve to, a postoje brojni drugi poslovi koje je neophodno obaviti – kaže nam on.

Cijenjeno meso

Meso ovog goveda je izuzetno visokog kvaliteta i, zapravo, svrstava se u delikatese.

- Poznato je da je njihovo meso visoko cijenjeno od Austrije, Njemačke, Škotske i brojnih drugih zemalja i, definitivno, najbolji su stekovi od ove rase goveda – govori nam Ranisović.

Najveći problem je radna snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.