PREDLOŽENI DOKAZI

Sena Hamzabegović traži naknadu izgubljenih plata u Švicarskoj

Vještak finansijske struke treba da predoči koliko je izgubljenih plata u periodu od januara do decembra 2021. zbog vanrednog otkaza, kazao je Ibrišim

Sena Hamzabegović. Sud BiH

A. O. / BIRN BIH

10.5.2023

Na pripremnom ročištu po tužbi Sene Hamzabegović protiv Bosne i Hercegovine, predloženi su dokazi u postupku koji je pokrenula radi naknade materijalne i nematerijalne štete.

Hamzabegović je prošle godine oslobođena optužbi za finansiranje terorizma, a tužbu je podnijela zbog neosnovanog hapšenja i pritvora.

Glavna rasprava

Punomoćnik Mak Ibrišimović predložio je da na glavnoj raspravi budu izvedena 23 materijalna dokaza, vještačenja finansijske i neuropsihijatrijske struke te saslušanje Hamzabegović.

- Vještak finansijske struke treba da predoči koliko je izgubljenih plata u periodu od januara do decembra 2021. zbog vanrednog otkaza, kao i koliko bi primanja ostvarila od januara 2022. do izrade nalaza - kazao je Ibrišimović.

On je napomenuo da obračun treba biti u švajcarskim francima.

Punomoćnik je dodao da neuropsihijatrijsko vještačenje treba utvrditi duševnu bol i pretrpljeni strah Hamzabegović zbog pritvora, objavljivanja njenog imena u medijima i drugih stvari.

Prijedlog nije precizan

Pomoćnica pravobranioca Safija Kreštalica ocijenila je da prijedlog za finansijsko vještačenje nije precizan, te predložila vještačenje kojim bi se procijenili mjesečni troškovi života u Švajcarskoj, kao i druga davanja, kao što su porezi koje bi Hamzabegović morala snositi da je u spornom periodu radila.

Kreštalica je napomenula da zakon predviđa naknadu stvarnih troškova.

- Pitanje je koliko bi tužiteljica ostvarila dobiti da nije živjela u Švajcarskoj i da su od njene zarade oduzeti svi troškovi života - kazala je pomoćnica pravobranioca.

Ibrišimović se protivio dodatnom zadatku, jer smatra da nije relevantan za odlučivanje po tužbi.

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Sudija Nada Papo je glavnu raspravu zakazala za 31. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.