PRESUDA VIŠEG SUDA

Beograd: Pružao podršku Islamskoj državi i pozivao na trovanje nemuslimanskog stanovništva, pa osuđen na tri godine zatvora

I kao što oni ubijaju naše žene i djecu mi ćemo ubijati njihove žene i djecu, jedna je od njegovih objava na društvenim mrežama

Viši sud u Beogradu. Detektor

S. S. / Blic.rs

19.6.2023

Viši sud u Beogradu – Posebno odjeljenje za organizovani kriminal je 19. jula 2023. godine donio i javno objavio presudu kojom je okrivljenog Despotović Igora oglasio krivim i osudio ga na kaznu zatvora od 3 godine zbog izvršenja krivičnog djela javno podsticanje na izvršenje terorističkih djela.

Prilikom objavljivanja presude, predsjednik vijeća ukratko je saopćio razloge presude, a protiv iste dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Kako je "Blic" pisao, Despotović je objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao uputstva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom "Sarin" već je osuđivan zbog sličnog djela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

Vršenje terorizma

Kako je "Blic" ranije objavio, Despotović je, kako se navodi u optužnici koja je podignuta protiv ovog mladića navodi se da je u stanju u "uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma".

- Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u dijelu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država - navodi se u optužnici u koju je "Blic" imao uvid.

On je tako na Instagram nalogu "dar.ul.islam" dijelio objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa obilježjima ISIS, fotografije na kojima se veliča ova organizacija i njeni pripadnici, kao i pozive na "džihad" i "borbu na Alahovom putu", a identične objave je dijelio i na svom "Telegram" kanalu pod nazivom "Darul Islam" na kojem je dijelio izdanja i zvanične publikacije Islamske države pod nazivom Rumiyah.

Trovanje "Sarinom"

Ono što ledi krv u žilama jeste objava na srpskom jeziku u kojoj se između ostalog izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo poput opisa metoda trovanja stanovništva "Sarin". Objavu je podijelio u periodu od 27. jula 2020. godine do 21. juna 2021. godine.

Optuženi se tu nije zaustavio. Pa je tako na Telegram kanalu "Darul Islam" neutvrđenog dana, u periodu od 27.jula 2020. godine do 21. juna 2021. godine objavio fotografiju pripadnika Islamske države popred koga se nalazi automatska puška, i tekst na fotografije sljedećeg sadržaja: "I kao što oni ubijaju naše žene i djecu mi ćemo ubijati njihove žene i djecu".

Prema informacijama koje posjeduje Blic, ovaj Beograđanin protiv kojeg je pokrenut postupak jer je u periodu od 2020. do 2022. godine objavljivao jezive poruke na društvenim mrežama, bio je osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.