ALARMANTNO

Na cestama u BiH zabilježeno 16.619 saobraćajnih nesreća: Za pola godine poginulo 105 osoba

U FBiH i RS povećan je broj udesa, ali smanjen broj smrtno stradalih. Najčešći uzroci su neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola

Nesreća sa smrtnom posljedicom u aprilu ove godine. Facebook

12.8.2024

Prema podacima Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske, za prvih šest mjeseci ove godine došlo je do povećanja proja saobraćajnih nesreća, ali s manjim brojem poginulih u odnosu na isti period 2023. godine.

Zabilježeno je ukupno 16.619 nesreća. Poginulo je 105 osoba, od kojih je najviše vozača, dok je teže i lakše povrijeđeno 5.196 osoba.

Brojni uzroci

Neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola glavni su uzroci teških saobraćajnih nesreća, naveli su iz ove dvije policijske agencije.

Prema podacima FUP-a, broj nesreća povećan je na području većine kantona, osim Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo gdje je evidentirano smanjenje. Za šest mjeseci evidentirane su 11.442 saobraćajne nesreće.

Povećan broj povrijeđenih. Facebook

Na putevima u Federaciji BiH poginulo je 60 osoba, od kojih je 37 vozača. Povećan je broj povrijeđenih, a njih je za prvih šest mjeseci bilo 3.427.

Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske, u proteklih šest mjeseci zabilježeno je 5.177 saobraćajnih nesreća, što predstavlja povećanje od 9,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnog pojasa i dalje su dominantni uzroci nesreća, a najčešće greške uključuju neprilagođenu i nepropisnu brzinu.

Crna statistika

Na putevima u RS 45 osoba je poginulo (što je za 10 manje u odnosu na isti period 2023. godine), dok je 280 osoba teže, a 1.489 osoba lakše povrijeđeno.

Ukupno povrijeđeno 5.196 osoba. Facebook

Prema posljednjim dešavanjima broj poginulih se već povećao. U Tarčinu je početkom avgusta smrtno stradala mlada majka Armina Beganović iza koje je ostalo dvoje djece, dok je u Zavidovićima nedavno obilježen Dan žalosti zbog pogibije 21-godišnjeg Rijada Heldovca.

Broj nastradalih veći u tri kantona

Kada je riječ o povrijeđenim osobama u saobraćajnim nesrećama u FBiH, zabilježen je trend povećanja osim Posavskog i Tuzlanskog kantona. 

Broj poginulih osoba u saobraćaju smanjen je na području većine kantona osim Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.