GLOBUS

Velike poplave u Nepalu i Indiji: Najmanje 94 poginulih, hiljade raseljenih

AFP

Avaz.ba

13.8.2017

Najmanje 94 osobe poginule su u poplavama i odronima širom Nepala i Indije. Zvaničnici strahuju da bi taj broj mogao naglo da se poveća nakon što spasioci tragaju za desetinama ljudi za koje se vjeruje da su ostali zatrpani u pogođenim selima.

U Nepalu je poginulo 49 osoba, a na hiljade je bilo primorano da napusti domove.

Šef nacionalne službe za vanredne situacije rekao je da se 17 osoba vode kao nestale. Crveni krst, međutim, iznosi podatak da su 53 osobe poginule, a da je na desetine povrijeđeno ili nestalo, kao i da je na hiljade kuća uništeno, prenosi AFP.

Obilne padavine pogodile su više od desetak distrikta na dalekom istoku zemlje, kao i pojedina područja na zapadu, saopćilo je nepalsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Indiji je najmanje 45 osoba izgubilo život kada se, u planinskim sjevernim delovima zemlje, klizište obrušilo na dva putnička autobusa koja su sletjela s puta i survala se u duboku klisuru.

Nesreća se dogodila nešto poslije ponoći u indijskoj državi Himachal Pradesh.

- Pronađena su tijela 45 osoba - izjavio je lokalni zvaničnik Sandip Kadam, prenio je AFP.

Kako se navodi, na put se sručilo na tone mulja i kamenja. Spasilačke ekipe, kojima se pridružila i vojska, i dalje pretražuju mjesto nesreće strahujući da ima još zarobljenih ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.