GLOBUS

Iran odbacuje tvrdnje da su dali projektile Houtijevim pobunjenicima u Jemenu

( Ilustracija)

Avaz.ba

6.11.2017

Nakon što su u blizini Rijada ispaljeni balistički projektili iz Jemena, Iran negira sve tvrdnje da su Houtijevi pobunjenici od njih dobili rakete.

Ispaljenu raketu oborila je vojska Saudijske Arabije na međunarodnom aerodromu, a ovu akciju Irana, koalicija pod saudijskim vodstvom, nazvala je "jasnim aktom agresije". Napad je prouzrokovao privremeno zatvaranje svih Jemenskih vazdušnih i morskih luka.

Generalni sekretar Jafari je u nedjelju na pres-konferenciji izjavio da je tvrdnja da Iran isporučio rakete neosnovana.

- Ove rakete su proizveli Jemeni i njihove vojne industrije - rekao je.

Jemenski Houti pobunjenici su potvrdili da su ispalili projektil dugog dometa Burkan na aerodromu u Saudijskoj Arabiji, a Saudija i njeni saveznici u Zalivu optužuju Iran da su pružili materijalnu podršku Houti pobunjenicima. 

- Uloga Irana i njena direktna komanda Hutijevom punomoćniku predstavljaju jasan čin agresije na susjedne zemlje i ugrožava mir i sigurnost regiona i svijeta - pisalo je u izjavi koalicija pod saudijskim vodstvom.

Kraljevina Saudijska Arabija saopćila je da bi ovo djelo moglo prerasti u iranski ratni čin.

- Komanda koalicije vjeruje da Kraljevina ima pravo da odgovori Iranu u odgovarajućem vremenu i na odgovarajući način - navodi se u saopćenju.

Nekoliko sati nakon napada na aerodrom u Rijadu, koalicija je ispalila nekoliko raketa u glavni grad Jemena, Sanu. To je bio prvi noćni napad na Sanu u posljednjih nekoliko sedmica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.