GLOBUS

Merkel: Teški pregovori, ne zna se kada će kraj

Agencije

4.2.2018

Angela Merkel, njemačka kancelarka, izjavila je da su se njeni konzervativci suočili s teškim pregovorima sa Socijaldemokratskom strankom (SPD).

Naglasila je da nije poznato kada će biti okončani pregovori, prenosi Reuters.

Konzervativci i socijaldemokrate odredili su današnji dan kao krajnji rok za postizanje dogovora o obnavljanju "velike koalicije", koja je vladala zemljom od 2013., ali pojedini političari navode da bi razgovori mogli da se nastave sutra ili produže do utorka.

Još nije moguće reći koliko će trajati - postavili smo jučer dobre temelje, ali ima još važnih pitanja koje treba riješiti - rekla je Merkel prije odlaska na pregovore u sjedište SPD-a.

Na pitanje novinara televizije ARD da li je još moguće da pregovori propadnu, visoki zvaničnik konzervativaca Rajner Haselof (Reiner Haseloff) rekao je da ne misli tako.

- Nadam se da ne. Ne mogu da se sjetim nijedne teme koja je nepremostiva - dodao je Haselof.

Konzervativci i socijaldemokrate dogovorili su se da investiraju više od dvije milijarde eura u socijalno stanovanje do 2021., da ulože 12 milijardi eura na proširenje kablovske mreže i da izdvoje 33 milijarde eura za općine za različite projekte, uključujući brigu o djeci.

Također, postigli su dogovor o pitanjima migracija, energije i poljoprivrede proteklih dana, ali tek treba da se dogovore oko najspornijih pitanja - pravila rada i zdravstvene zaštite.

Sporazumom o "velikoj koaliciji" treba da se okonča četveromjesečni politički zastoj u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.