PARIZ

Pala osma žrtva na protestima u Francuskoj

Nasilje je izbilo na marginama skupa kada su grupe demonstranata pokušale probiti policijske kordone

Protesti se nastavljaju. Arhiv

Kurir.rs

16.12.2018

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane (Christophe Castaner) saopćio je danas da je još jedna osoba poginula u protestima pokreta "Žuti prsluci", čime je broj poginulih od početka protesta sredinom novembra porastao na osam.

Kastane je na svom Twitteru naveo da je posljednja žrtva stradala protekle noći.

Kastane nije detaljnije obrazložio kako je došlo do nesreće, ali je nagovijestio da se to dogodilo na jednom od kružnih tokova i naveo da bi trebalo osloboditi sve kružne tokove u Francuskoj.

Kako se navodi, pojedine kružne tokove u Francuskoj učesnici protesta, koji su sredinom novembra počeli kao protesti protiv povećanja poreza na gorivo, ali su se proširili na proteste zbog općeg nezadovoljstva, kontroliraju konstantno.   

"Žuti prsluci" su na jučerašnjim demonstracijama imali novu poruku za predsjednika Francuske, gdje su tražili njegovu ostavku.

Francuska policija saopćila je da je jučer privela 115 demonstranata iako su protesti ovog petog uzastopnog vikenda bili relativno mirni. Lakše je povrijeđeno sedam osoba.

Prema podacima policije, oko 3.000 ljudi okupilo se u glavnom gradu Francuske, dok je prošle nedjelje na ulice Pariza izašlo oko 10.000 osoba. 

S druge strane, oko 33.500 demonstranata učestvovalo je na protestima širom zemlje, što je dvostruko manje nego prošle nedjelje, navodi francuska štampa, pozivajući se na podatke zvaničnika.

Protesti u Parizu protekli su uglavnom mirno, ali je nasilje izbilo na marginama skupa kada su grupe demonstranata pokušale probiti kordone policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.