FRANCUSKA

Uhapšen jedan od lidera protesta "žutih prsluka"

Nekoliko stotina učesnika protesta, uz pratnju policije, marširalo je ka crkvi Madlen u blizini Jelisejske palače

Napetost ne jenjava na ulicama Francuske. AFP

Antenam.net

23.12.2018

Najmanje 142 osobe su uhapšene, među kojima i jedan od lidera protesta "žutih prsluka" Erik Drue, tokom demonstracija na ulicama Pariza, saopćila je policija.

Širom Francuske u subotu je protestiralo ukupno 38 hiljada demonstranata, što je duplo manje u poređenju sa prošlim vikendom, prenosi BBC. 

Protesti "žutih prsluka", koji su proteklih nekoliko nedjelja izazivali haos na ulicama Pariza, stišali su se u subotu.

Prema navodima policije, na ulice Pariza je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo prije sedam dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih sedmica. 

Za razliku od haosa koji je proteklih vikenda viđen na ulicama, turisti su prošetali avenijom u blizini Trijumfalne kapije, dok su najveći pariski bulevari bili otvoreni za saobraćaj.

S druge strane, protesti su djelovali neogranizirano sa raštrkanim grupama koje su nasumično šetale prijestonicom Francuske. 

Nekoliko stotina učesnika protesta, uz pratnju policije, marširalo je ka crkvi Madlen u blizini Jelisejske palače, ali je zaustavljeno u malenoj susjednoj ulici pošto su pojedini vlasnici zatvorili radnje ranije.

Došlo je do porasta napetosti, a policija ispalila suzavac da bi zaustavila nekoliko demonstranata koji su pokušali probiti kordon policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.