SVIJET

Raste nezaposlenost u Njemačkoj: Potražnja za novim radnicima naglo slabi

Ukupan broj uvećan za sedam hiljada

Ilustracija

V. D./Avaz.ba

29.5.2019

Nezaposlenost u Njemačkoj porasla je u maju nakon gotovo dvije godine kontinuiranog smanjivanja, pokazali su danas objavljeni podaci, signalizirajući da se posustajanje ekonomskih aktivnosti polako počinje osjećati i na tržištu rada.

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u najvećoj evropskoj ekonomiji porastao je u maju za 60.000 u odnosu na prethodni mjesec i bez posla je bilo 2,27 miliona njemačkih građana, pokazuju podaci Savezne agencije za rad (BAA).

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti porasla je time na pet posto. U maju iznosila je 4,9 posto.

Ukupan je broj nezaposlenih u ovom mjesecu u maju uvećan za sedam hiljada u odnosu na april i iznosio je 2,23 miliona. Stopa nezaposlenosti time se zadržala na 4,9 posto.

Potražnja za radnicima naglo slabi

Iako je neočekivano povećanje broja nezaposlenih u ovom mjesecu uglavnom posljedica revizije statusa nekih primalaca novčane pomoći, usporavanje ekonomije također je odigralo svoju ulogu, rekao je voditelj BAA Detlef Šele (Scheele).

- Na tržištu rada vidimo prve učinke nešto slabijeg stanja u ekonomiji. Potražnja kompanija za novim zaposlenicima naglo slabi iako je još na visokoj razini rekao je Šele.

Solidno tržište rada bilo je u proteklim godinama glavni oslonac rasta najveće evropske  ekonomije koja se velikim dijelom oslanjala na domaću potražnju. Nastavi li se trend povećanja nezaposlenosti i u idućim mjesecima, potrošnja kućanstava mogla bi oslabiti i time osloboditi ekonomiju važne podrške.

Izvozno orijentirana njemačka industrija već je pod pritiskom trgovinskih sporova i poslovne nesigurnosti povezane s haotičnim odlaskom Britanije iz Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.