OPTUŽBE

Najviše zaraženih u Kinu ulazi iz Rusije

Broj novih slučajeva u ponedjeljak je iznosio 89, među kojima je 86 putnika iz drugih zemalja

Kontrola na aerodromu u kineskom Vuhanu. AFP

Avaz.ba

15.4.2020

Kremlj je odbacio kritike upućene Rusiji zbog upravljanja pandemijom koronavirusa nakon što je Kina saopćila da je najviše uvezenih slučajeva zaraze došlo sa sjeveroistoka, gdje se nalazi granica s Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopćio je da Rusija zna za razmjenu kritika između različitih zemalja.

- Čujemo da je u toku razmjena kritika zbog koronavirusa između različitih zemalja, koja se igra kao stolni tenis. Mi to smatramo nezahvalnom praksom - rekao je novinarima Peskov.

List "Global Times" iz Pekinga objavio je prije dva dana da su "Kinezi posmatrali kako Rusija od zemlje koja je uradila sjajan posao postaje veoma ugrožena".

- To bi trebalo uključiti alarm. Kina mora strogo spriječiti ulazak slučajeva i izbjeći drugi val pandemije - navodi se u izvještaju lista koji je u vlasništvu Komunističke partije.

Kina je jučer registrirala novih 46 slučajeva zaraze, od kojih je 36 doputovalo iz inozemstva. Broj novih slučajeva u ponedjeljak u Kini je iznosio 89, među kojima je 86 putnika iz drugih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.