DEUTSCHE WELLE

Svijet se divi Angeli Merkel: Pouzdana, nenakinđurena, pomalo neugodna

Svako malo analitičari joj odbrojavaju posljednje dane

Angela Merkel. AFP

Avaz.ba / DW

4.5.2020

Termin “hroma patka” je uobičajni pridjev za političare koji ne streme ponovnom mandatu. Smatraju ih za oslabljenje, njihovo političko “vrijeme raspadanja” se da precizno izračunati.

Već puno godina politički posmatrači u tu kategoriju sortiraju također i njemačku saveznu kancelarku Angelu Merkel. Svako joj malo analitičari odbrojavaju posljednje dane. Što su radili već posle lošeg rezultata CDU na saveznim izborima 2017., poslije njene ostavke kao predsjednika partije 2018j, poslije raznoraznih pokušaja da osvoji neku funkciju njenog negdašnjeg konkurenta Fridriha Merza (Friedricha Merza) 2018. i 2020. 

A i “merkelijanci” u klubu poslanika CDU u Bundestagu su u razgovorima iza zatvorenih vrata već prije dvije godine računali sa njenom demisijom najkasnije sredinom 2019. I? Ništa od svega. Ona vlada. Poput starog folksvagena: pouzdana, nenakinđurena, pomalo neugodna.

Izrael i Novi Zeland, Tanzanija i Agrentina

Trenutno Merkelovu poštuju i cijene kao rijetko kad ranije. Nacionalno, a još više internacionalno. 

- Mediji ovdje je doživljavaju kao jednu od najjačih vodećih ljudi na svijetu -  kaže Amičaj Stajn (Amichai Stein) za DW. 

Stajn je diplomatski korespondent “kan” - javnog servisa Izraela. Dešavanja u Njemačkoj se veoma pažljivo prate u Izraelu. A glede korone ta pažnja je osobito usmjerena prema Merkel, kao vodećoj figuri “koja ljudima ne samo da objasni situaciju nego im je i precizno može objasniti.” 

Ova novinarska ocjena iz Izraela se poklapa sa medijskim komentarima, političkim procjenama i glasovima u socijalnim medijima širom svijeta. Primeri ? Već u martu je “New Zealand Harald” naslovio: “Njemačko rukovodstvo sija u krizi i dok mu moć kopni”. Za ovaj list su Njemačka i Merkel “dobitnici”, a sa svojom strategijom u borbi protiv pandemije “primjer”. 

Iz Afrike dvije objave u socijalnim medijima, iz Tanzanije. Philbert Jonathan Kyenshambi je tvitovao da je njemačka šefica vlade “u borbi protiv korone prepoznala znake vremena”. A Alistide Elias Byamung piše: “Congratulation, Chancellor Angela Merkel!”. 

Kolegice i kolege u DW odavno znaju za pohvale ili kuđenje prema Njemačkoj. A ovih dana mnogi primjećuju respekt za Merkel.


Angela Merkel. AFP

U Latinskoj Americi je komentar u “Clarinu”, najčitanijem dnevnom listu Argentine, bio sav u formi himne koja puno govori i o tamošnjim političarima. Komentator Rikardo Roa piše o Merkel kao o “65-godišnjoj fizičarki sa doktoratom, kćerki luteranskog pastora i nastavnice latinskog”, odrasloj u Istočnoj Nemačkoj, ženi koja se i poslije 15 godina na čelu jedne velesile “ponaša kao normalni čovek”. A onda i korona kriza. Merkel među svim političarima na svijetu pripada “onoj apsolutnoj manjini” koja ne spašava sebe, nego vodi druge. 

- Ona komunicira naučničkom strogoćom. Ona odiše mirnoćom. Ona razoružava histeriju - navodi Roa.

Roa piše nešto što u španskom lakše ide nego u njemačkom, jednu riječ: “Merkelina”: pored svih konkretnih koraka poput koordinacije i umrežavanja svih političkih koraka i ostalih “lijekova”, postoji i lijek “Merkelina”: “trezvenost i odlučnost” političkog vodstva, “koje pokušava da problem riješi a ne pokušava da iz problema izvuče političku korist”. 

Zaključak iz Argentine: Merkel je “prava ličnost vođe”. 

Netipično sentimantalno

Pohvale, kojih je mnogima u Njemačkoj već preko glave poslije 15 godina Merkel na vlasti, jer manje naglašava političko rvanje a više vođstvo u krizi. I upravo ta pohvala, koja odaje da je ovaj način vođenja međunarodno postao raritetan. Što važi kako za SAD tako i za Britaniju. Ko čita akutelna izdanja “The Atlantic”, “Forbes” ili “The New York Times”, nailazi i na pohvale Merkel u kojima je spakovana i kritika Trumpu. 

- Već sedmicama njemačka šefica vlade sija svojom karakterističnom racionalnošću, uparenom sa poprilično netipičnom sentimentalnošću - piše u dugom prilogu u “Atlanticu”. 

I iz Londona, gdje ima sličnih iako hladnijih izvještaja, jedna novinarka javlja da na skoro svakoj konferenciji za štampu vlade Borisa Džonsona (Johnson) de novinari pitaju zašto se Britanija napokon ne orijentiše prema primjeru Njemačke.

A u samoj Njemačkoj već diskutuju o vremenu poslije Merkel. U samom Berlinu se pred Uskrs niko nije sjetio 20-godišnjeg jubileja: dana kad je Merkel preuzela vođstvo CDU. Samo zahvaljujući koroni, Merkel u anketama “ARD” doseže najveći stepen popularnosti od 2017. godine, što se uklapa u njenu jaku medijalnu prisutnost kao menadžerke krize na njemačkim tv ekranima. 

 

Pohvale i od desnice i od ljevice

U čemu je tajna ovog skoro planetarnog respekta prema Merkel? Poslanik Bundestaga Andreas Nick (CDU) je potpredsjednik Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope u Strazburu, kojoj pripadaju skoro četrdesetak zemalja. 

- Za razliku od mnogih kod nas u Njemačkoj, u inostranstvu poslije 15 godina puno internacionalnih posmatrača i kolega iz drugih parlamenata gledaju na Angelu Merkel sa puno više dubokog poštovanja: zbog posebnosti njenog stila odlučivanja i vladanja - kaže on za DW.  

U Evropi najbolje umreženi Nick kaže da je tome doprinio i kontrast u odnosu na sopstvena nacionalna iskustva kod poštovalaca Angele Merkel. Nick nabraja: “Merkelkin pristup je kako pragmatičan tako i fokusiran, ali uvek duboko analitičan te pažljivo izvagan, protestantski trezven i osvježavajuće nenadmen.” 

Mekel je prosto naučnica sa životnim iskustvom u “propasti jednog previše u sebe sigurnog ideološkog sistema” u DDR-u. I finalno: ona je žena.

U redu, Nick je CDU-ovac, zastupa politiku Merkel, šta bi mogao drugo i da kaže ? No i sa druge strane političkog spektra stiže respekt za kurs kancelarke. Bodo Ramelow (komunistička “Ljevica”), premijer je istočno-njemačke savezne države Tiringije, koji u korona dobu najčešće vidi kancelarku na videokonferencijama. On za DW kaže da njena savezna vlada radi isto što i većina vlada 16 njemačkog saveza: “kao krizni menadžer i komunikator”. On doživljava ponašanje savezne kancelarke kao “blagotvorno mirno i fiksirano, što se posebno pokazuje u dobro strukturiranim video i telefonskim konferencijama”. Što u kompleksne razgovore unosi i dozu opuštenosti. 

Pri čemu Merkel trenutno itekako kritikuje odluke 16 vlada njemačkog saveza. Ovaj kritički pristup, priznaje Ramelow, “uzimam k srcu, jer u današnja vremena svo naše djelovanje mora biti zajedničko”. Pošto je svijet zbog pandemije “ispao iz ležišta” a politika mora da se bavi obuzdavanjem opasnosti i donošenjem konkretnih rješenja da bi pomogla ljudima, njemu je “prva žena države kao trezvena naučnica iz faha prirodnih nauka puno draža nego neki nabijeđeni muškarci, koji se, kao populisti, izdižu iznad činjenica koje jasno govore u kojoj smo opasnosti”.

Merkel bez maske

U svim ovim korona sedmicama se Merkel u javnosti nikad nije pokazala sa maskom na licu. Ona je prosto Merkel. I možda nikad nije bila tako jak i političar i naučnik, kao sada. 

To insistiranje na provjerama, na dokazima a ne pretpostavkama, taj analitički pogled usmjeren uvijek ka naprijed. To je tačno ono što inače Njemce ili nervira ili uspavljuje. U svijetu bez korone je bio za kraj aprila planiran kongres CDU, na kojem je za Merkelinu nasljednicu u fotelji predsjednice CDU trebao da bude izabran muški nasljednik. 

Pa su se komentatori bili takmičarski ko će kancelarki da odbroji što manje dana do kraja karijere. Uzalud. Novi vrh CDU će sada tek u decembru biti izabran. A Merkel 1. jula preuzima još jednu novu dužnost: za 6 mjeseci će Njemačka predsedavati u EU. 

Prije godinu dana je ne malo političara iz CDU špekuliralo da li će Merkel još prije ovog predsjedavanja u EU biti smijenjena, tj da li će biti srušena u puču. Ili će još ostati na vlasti. Sada niko od njih ne bi imao ništa protiv.

Ko onda?

Ali i pored sve ove sadašnje euforije puno njih ipak gleda u vremena posle toga. U jednom novijem izdanju “Sunday Times” priča oko korone u Njemačkoj više nije bila samo Merkel-priča. Foto u ovom mediju pokazuje Merkel i premijera Bavarske Markusa Soedera, naslov: “Corona-Kaiser juriša u trci za nasljeđe Angele Merkel”. 

Da, na engleskom je pisalo “Kaiser”. A i Amichai Stein u Tel Avivu, kad govori o talentu Angele Merkel da kao vođa ljudima situaciju jasno i razumno objasni, dolazi do teme “ko poslije”: “Drugi razlog za internacionalnu pažnju je i činjenica da niko trenutno ne zna, ko će je naslediti….” 

To pitanje će ipak još dugo ostati otvoreno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.