ZAGREB

Osim supruge Tomislava Karamarka, za nezapamćeni kriminal u Hrvatskoj osumnjičeno i nekoliko državljana BiH…

Grupu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više firmi izvukla oko 2,6 miliona eura

Karamarko: Glavna osumnjičena. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

20.5.2020

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) donio je rješenje o provođenju istrage protiv 38 okrivljenika i devet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruživanja, utaje poreza ili carine, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju te pomaganju u počinjenju tih djela.

Prethodno je i hrvatska policija potvrdila da, u koordinaciji s USKOK-om, provodi akciju protiv grupe zbog privrednog kriminaliteta.

Ipak, nisu otkrili detalje tih kriminalnih radnji, kao ni je li među uhapšenima supruga bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ana Karamarko, kojoj je jutros pretražen ured.

Policija je u srijedu potvrdila tek da, u koordinaciji s USKOK-om, provodi akciju iz domene privrednog kriminaliteta, u kojoj je pod nadzorom policije više desetaka osoba. U akciji je, dodaju, angažirano oko 150 policijskih službenika.

Grupu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više firmi izvukla oko 2,6 miliona eura i pritom oštetila budžet za 1,45 miliona eura, navodno su okupila dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu. Nekoliko osumnjičenih je sa područja Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenici i njihove firme navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su raspodijelili "na ruke".

Firma Ane Karamarko, prema pisanju medija, platila je za fiktivne usluge 53.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.