VAŠINGTON

{Uživo} / Pratite reakcije na potpisani sporazum: Izrael priznaje Kosovo

I premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavili su razgovore sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom

Detalj sa potpisivanja u Vašingtonu. Agencije

Piše: Fu. M. / Avaz.ba

4.9.2020

Delegacije Srbije i Kosova potpisale su u Vašingtonu ekonomski sporazum u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Sve informacije vezane za ovu temu možete pročitati na portalu Avaz.ba

19.30 Vučić: Odmah idemo u Brisel

- Ovo su bili ne laki za nas. Imat ćemo i mnogo važne sastanke u Briselu, čekaju nas važni sastanci. Sve se ubrazava. Odavde idemo u Brisel, ne idemo kući u Beograd - naglasio je predsjednik Vučić.

19.00 Tramp: Veliki dan i za Bliski istok

- Ovo je veliki dan i za Bliski istok. Većinski muslimansko Kosovo i Izrael će normalizirati veze i uspostaviti diplomatske odnose - objavio je američki predsjednik Donald Trump.

-    Odlično. Uslijedit će isti korak od još islamskih i arapskih nacija – naveo je.

Detalj sa potpisivanja. Instagram

18.15 Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) oglasio se danas nakon potpisivanja Sporazuma između Kosova i Srbije u Bijeloj kući.

Šta je kazao kosovski predsjednik pročitajte ovdje.


18.06 Oglasio se Vučić

- Postoji mnogo razlika, ovo je veliki korak naprijed - kazao Vučić.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed - prenosi Rojters.

18.00 Poziv Trampu da dođe u Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Donalda Trampa da posjeti Srbiju.

17.50 Tramp: Postignut prodor ka ekonomskoj saradnji

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u Bijeloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji, prenosi Rojters.

Detalj sa potpisivanja. agencije

17.45 Američka agencija AP javlja da je u Vašintonu dogovoreno i da će Srbija prebaciti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a da će Izrael i Kosovo uspostaviti diplomatke odnose.

17.43 Delegacija Kosova stigla u Bijelu kuću.

Delegacija Kosova predvođena premijerom Kosova Avdulahom Hotijem stigla je u Bijelu kuću.

- Očekujemo samo dobre ponude od Bijele kuće - rekao je Hoti.

17.40 Neće biti direktnog prijenosa potpisivanja sporazuma kako je najavljeno.

Kako prenose srbijanski mediji, ceremonija potpisivanja neće biti obavljena u Ruzveltovoj sobi kako je prvobitno planirano, već u Ovalnoj sobi.

17.30 Kako prenose kosovski novinari koji u Vašingtonu prate pregovore Srbije i Kosova, najnovije informacije govore da će Srbija i Kosovo potpisati odvojene sporazume sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, prema tim tvrdnjama, Avdullah Hoti i Aleksandar Vučić neće potpisati sporazum između Srbije i Kosova, nego će potpisat sporazume sa Donaldom Trumpom, kao posrednikom.

17.21 Na instagram profilu predsjednika Srbije objavljena je fotografija gdje on, sa svojim saradnicima provjerava šta se nalazi na papiru koji će uskoro biti potpisan.

- Posljednja provjera pred potpisivanje - piše u komentaru.

17.18 Izvještač RTS-a iz Vašingtona javlja da sastanak u Bijeloj kući još nije počeo.

- Prije nekoliko minuta ispred hotela u kome je odsjela prištinska delegacija i dalje stoji kolona vozila koja nije krenula ka Bijeloj kući. Iz albanskih izvora se saznaje da dio albanske delegacije nije zadovoljan sporazumima i da su odložili odlazak u Bijelu kuću.

17.14 Bivši ministar vanjskih poslova Kosova prenosi da je SAD spremna pratiti sporazum sa 13 milijardi dolara pomoći, te da će jedna moćna država priznati Kosovo, kao nagrada za sporazum.

17.05 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao na razgovore u Bijelu kuću.

18.20 Mali: Sporazum osigurava napredak cijelog regiona, ogroman uspjeh


- Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više cijeli region napreduje - izjavio je ministar finansija Siniša Mali,prenosi RTS.

View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

17.02 Kako prenosi "Informer", isti tekst bit će potpisan između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, kao i između SAD i Kosova.

17.00 Srbijanski mediji, pozivajući se na prištinske medije tvrde da postoji mogućnost padanja kosovske vlade zbog neslaganja oko sporazuma koji treba biti potpisan.

I premijer kosova Avdulah Hoti (Avdullah) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavili su razgovore sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom o gorućim temama koje se tiču sporazuma i odnosa između Kosova i Srbije nakon potpisivanja ovog značajnog dokumenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.