TIM KRITIČARA KREMLJA

Navaljni otrovan bocom vode u svojoj hotelskoj sobi u Tomsku, objavili i video

Rusija kaže da nema dokaza da je otrovan

Navaljni se probudio iz kome nakon liječenja u Njemačkoj. instagram

Avaz.ba / Fena

17.9.2020

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otrovan je bocom vode u svojoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku, a ne na aerodromu kako se ranije mislilo, rekao je njegov tim uz videozapis objavljen na Navaljnijevom Instagramu u četvrtak.


Navaljni se prošli mjesec naglo razbolio na međugradskom letu u Rusiji, a potom je avionom prebačen u Berlin na liječenje. Njemačka kaže da je otrovan neurotoksinom "Novichok". Rusija kaže da nema dokaza da je otrovan.


Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u srijedu su reagovali na komentare ruskih zvaničnika da ne bi imalo nikakvog smisla za Moskvu da otruje političkog protivnika čija je stopa popularnosti izrazito niska.


U saopćenju, ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navaljnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti.


- Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navaljnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? - navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.


Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navaljni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navalnom mnogo veća.


Kremlj je, suočavajući se s pozivima nekih zapadnih političara da se pooštre sankcije Moskvi, saopćio kako ne smatra da bi trovanje Navaljnog donijelo koristi bilo kome, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.