KOMESAR ZA PROŠIRENJE EU

Ko je Oliver Varhelji: Mađar koji zna lupiti šakom od stol

Mađarski diplomata i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji danas je u posjeti Sarajevu

Oliver Varhelji. Arhiv

Piše: T. Lazović

9.10.2020

Mađarski diplomata i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji započeo je balkansku turneju koju će okončati sutra u Sarajevu, susretom sa bh. zvaničnicima. Nakon što je predstavio opsežan plan petogodišnjih investicija i ekonomskog oporavka regije uz pomoć EU, Varhelji će se direktno susresti sa državnim zvaničnicima i predstaviti ne samo plan, nego i ovogodišnje izvještaje o napretku.

Za kratko vrijeme od kada je na funkciji, ovaj mađarski političar i diplomata, pokazao je izuzetnu energiju i agilnost, koja u Evropskoj komisiji na ovoj poziciji nije viđena još od bivšeg komesara Olija Rena.

Iako je na funkciju komesara došao kao drugi izbor Varhelji je prevazišao sva očekivanja. Njegov dolazak pratilo je mnogo skepse u prvom redu jer dolazi kao prijedlog kontraverznog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Mnogi su smatrali da je loše dati resor proširenja osobi kod Orbanovog povjerenja, obzirom da se mađarski premijer kod mnogih vidi kao osoba koja narušava jedinstvo Unije. Međutim, pokazalo se da je skepsa apsolutno neopravdana.

Za Varheljijevog mandata postignut je značajan napredak država u regiji u pogledu proširenja.

Varhelji je karijerni diplomata i nije član Fidezsa, Orbanove stranke, ali ga je Orban ipak predložio.

Njegovi saradnici ga opisuju kao vrlo energičnog, nekada i grubog, beskompromisnog političara koji se izuzetno dobro snašao u briselskoj birokratiji. Pojedini mađarski portali su prenosili nezvanične informacije o tome kako je znao tokom sastanaka u Briselu „lupiti šakom od stol“, te da je posebno fokusiran na postizanje cilja.

Prilikom imenovanja u Evropskom parlamentu rekao je da će provoditi evropsku, a ne mađarsku politiku i čini se da u tome uspijeva. Činjenica da dolazi iz države koja tradicionalno veoma dobro poznaje Balkan, očito mu je donijela prednost, pa je Varheljijeva aktivnost posebno u vrijeme pandemije održala ulogu Evropske unije u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini gdje je uz ambasadora Sattlera, ostvario važan utjecaj.

U imovinskom kartonu naveo je da posjeduje imanje od pet hiljada kvadrata u mjestu Szentendre, kuću i baštu u Segedu i stan u Budimpešti. Uz ušteđevinu od 71.000 eura u banci, prijavio je i BMW iz 1992. i Lexus RS iz 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.